Вчера ГЕРБ номинира проф. Николай Габровски за премиер. За първи път в най-новата ни история за този пост се предлага лекар.

Какво означава това и какви са очакванията - проф. Костадин Ангелов пред Clinica.bg. Той е депутат от ГЕРБ и зам. председател на парламентарната здравна комисия, бивш здравен министър.

- Проф, Ангелов, за първи път в най-новата история на България политичекса сила излъчва лекар за кандидат за премиер, знак за какво е това?

- Лекарят е онзи, който трябва да ни излекува, когато сме болни. А българската политическа система боледува от доста време. Това е метафорично казано, разбира се! Лекарите са диалогични, компромисни, но и твърди по характер хора.

Професор Габровски има тези качества в изобилие. Освен това разполага с богат административен опит, като зам-шеф на Пирогов и като ръководител в БЛС. Познавам го още от 90-те години на миналия век. Блестящ авторитет, отличен специалист и човек с изключително развит морален компас. Лидер.

- Защо ГЕРБ се спря на номинацията на проф. Габровски - заради личността му, професията му, заради това, че името му не е политически обвързано, друго?

- Решението на ГЕРБ да номинираме проф. Габровски показва само едно. България е по-важна от интересите на партията. Затова не издигаме политик от редиците на ГЕРБ. Спряхме се на личност като Габровски, защото ние знаем и сме убедени, че страната ни трябва да има редовно правителство сега.

Не след зимата, не след половин година - сега. Отговорността, която носим не ни позволява да оставим страната в безтегловност отново.

Предстоят трудни и стратегически решения за
взимане. А те не могат да се вземат без редовен Министерски съвет. Аз го знам, партията го знае, обществото го знае. Вие го знаете.

- Какво очаквате от него, ако стане премиер?

- Няма да бъда изненадан от него. Знам какво може. Знам, че знае как да го постигне. По-скоро проф. Габровски ще изненада приятно обществото и хората, които не го познават добре. Очаквам да работи, както може и да се справи.

- Ако проф. Габровски успее да направи кабинет, означава ли това, че здравеопазването ще бъде приоритет в управлението?

- Здравеопазването винаги е било приоритет на ГЕРБ. Програмата на партията за развитието и реформирането на сектора е много детайлно разписана - с ясни цели, стратегия и план. Така, че няма да бъде изненада, че здравеопазването ще е с водеща роля в развитието и стабилизирането на страната. А проф. Габровски е най-подходящ за лидер на бъдещ кабинет, който ще следва този план.

- Може ли да очакваме реформа или поне началото на разговори с останалите политически сили за постигането на консенсус и реализирането му на следващ етап?

- Всички експерти, който познаваме системата на здравеопазването имаме сходна визия за реформата ѝ. Тук няма нужда от политически украси и лозунги. Здравеопазването е стратегически сектор, който не се нуждае от партиен цвят.

Сигурен съм, че проф. Габровски споделя моето мнение за начина, по който трябва да се реформира системата. Работихме много здраво по време на жестоките КОВИД вълни и знам неговата визия за бъдещето на здравеопазването.

Тя не е различна от моята. Директно на въпроса Ви - да, бихте могли да очаквате смели стъпки за реформа.

- Има ли вече яснота кой ще бъде предложен за здравен министър в кабинета на ГЕРБ? Вие бихте ли се нагърбили отново с подобна нелека задача?

- Първо, не съм от хората, които тръгнат да се самопредлагат или да застанат пред нечия врата с молба и надежда да бъдат поканени за някаква позиция. Всички ние, като общество, имаме много работа за вършене, за да изправим България отново на крака.

Дали ще е в министерския, в депутатския или лекарския кабинет, за мен няма абсолютно никакво значение. Свикнал съм да помагам и да лекувам.

Това мога, това правя, това и ще правя. В началото на разговора Ви казах, че проф. Габровски е диалогичен, но твърд характер.

Затова съм и убеден, че той ще подбере най-подходящия и способен екип. Неговите номинации са си негова работа.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук