„Коалиция за България“ настоява да бъде наложен мораториум върху приватизационната дейност на държавата, докато в страната ни има съмнения за корупция, заяви в Сопот водачът на листата на коалицията за депутати за Европейския парламент проф. Боян Дуранкев. На среща с граждани в Сопот днес бяха представители на ръководството на „Коалиция за България“  и кандидати за български представители в Брюксел.

„Коалиция за България“ предлагат още да има мораториум и върху едрите концесии върху национални стратегически обекти, като летища и други подобни съоръжения.

„На концесия може да се отдават само търговски площи в такива обекти“, посочи проф. Дуранкев. Той добави, че държавата трябва да има активна политика и да създаде своя национална програма за развитие на отбранителната ни индустрия. При бюджетни излишъци трябва да се развива именно тази индустрия.



„Другите членки на НАТО търгуват с оръжие и печелят поне по един милиард евро годишно от тази индустрия. От това може да печели и нашата държава. Искаме точно този сектор да се превърне в стратегически и на инвестициите на ЕС“, каза проф. Дуранкев. Той добави, че „Коалиция за България“ има програми, които могат да помогнат за това, вместо да се убива този сектор. „Ние внесохме това наше предложение и ще го поддържаме. Ако пък правителството иска да ги приватизира, защо да не го даде на Общината, тя може да има по-добри предложения от един Иван Петров, например“, коментира проф.  Дуранкев. Той добави, че „Коалиция за България“ ще отстоява това свое предложение. По думите му може да бъде създадена и гражданска индустрия в тези предприятия, вместо да се ликвидира всичко.

Според проф. Дуранкев, като се унищожават предприятия като ВМЗ-Сопот, например, българският народ няма да има какво да работи и все повече ще обеднява. Той припомни, че именно партия АБВ е предложила ВМЗ да влезе в забранителния списък за приватизация. Затова проф. Дуранкев още веднъж повтори, че трябва да има мораториум върху приватизацията и върху концесията на национални стратегически обекти у нас, докато дойде на власт по-морално правителство. „А дано да имаме и гилотина върху корупцията“, добави професорът.

Крайно време е, ако искаме промяната, да станем част от нея. Това заяви Любомира Ганчева, кандидат за член на Европейския парламент от листата на „Коалиция за България“, пред жители на Сопот. Тя коментира, че през последните 10-15 години, докато са управлявали ГЕРБ и БСП, са били разрушени няколко възлови предприятия и заводи в Пловдив, където и тя е работила, и около 1200 души от града са се оказали на борсата на труда.

„Голяма част от хората заминаха в чужбина, а останалите си намерихме работа, но за съжаление, не в Пловдив“, посочи Ганчева. „Всъщност този частен проблем води до голямата картина на най-бедната държава, с най-ниските заплати, с най-ниската добавена стойност, с унищожена промишленост“, каза още 35-годишната Любомира Ганчева, която е от града под тепетата. Според нея, конкретният пример с унищожаването на военно-промишления комплекс в Сопот и публично показаното по телевизията влизане на ДАНС във ВМЗ на два пъти в никакъв случай не е държавната помощ, която може да се окаже на тази промишленост. Това не говори добре и на партньорите ни, а показва, че държавата няма доверие на собствените си заводи, не мисли за тяхното бъдеще и за това къде ще работят хората след това, добави Ганчева.