Както ГЕРБ така и „Продължаваме промяната“ (ПП) след изборите тръгнаха от там, откъдето приключиха преди изборите. Основното искане на ГЕРБ за ротацията беше да има министри на ГЕРБ в правителството. А основното искане на ПП беше да се приеме тази декларация. Това каза пред Nova News политологът проф. Румяна Коларова.

„И двете партии не си дават ясно сметка за това“, допълни тя.

„Политическият процес в България може да тръгне конструктивно, само ако се разреши това противоречие, което направи невъзможна ротацията. Само ако се намери решение, което да гарантира и двете – участие на ГЕРБ с министри и осъществяване на тази законодателна промяна, която в никакъв случай не е само на ПП-ДБ“, обясни тя.

„Напълно съм убедена, че третият мандат няма никакъв шанс“, категорична беше тя.

Според нея, дали Радев ще даде третия мандат на ИТН или БСП – изборът ще бъде стратегически с оглед на планове на президента за години напред.

„Аз не виждам ресурс на президента Радев да възстанови някаква нормална европейски тип социалдемокрация. Той не само геополитически, но и социално-икономически е по-близък до някакъв вид националистически консерватизъм. За мен ще бъде много интересно да видя какво ще избере“, коментира политологът.

По повод предупреждението и заявката на Бойко Борисов, че задължително трябва да се сформира правителство след следващите избори, тя коментира, че е ключов въпросът: ако „Възраждане“ са втори или трети, как ще се формира правителство.

„Това е една заявка, която може да бъде интерпретирана по много различни начини. Има такива варианти в Европа, където водещата радикална партия бива включена в коалиция“, заяви проф. Коларова.