Корнелия Нинова беше боецът, който през последните години понесе тежестта на проблемите върху себе си. Единствено чрез нея БСП може да осъществи своите идеи.

Това каза в ефира на „Твоят ден” проф. Георги Михайлов от БСП. По думите му към момента няма друга личност, която да бъде по-подходяща за лидерския пост.

„Ако някой от хората с претенции за лидер наистина имаха харизмата и подкрепата в партията, те вече щяха да са спечелили.

Към момента Нинова е личността, чрез която БСП ще осъществява своите идеи. Именно Корнелия Нинова постави важните въпроси през годините- за продажбата на един от основните енергоразпределители, темата за язовирите и много други.

Критиките към нея идват от хора, които очевидно са се самозабравили. Започнаха да се изживяват като лидер в една или друга посока. Необходим е репер, който да ги върне в реалните условия”, обясни той. 

Според проф. Михайлов причините за лошите изборните резултати на левицата за комплексни.

„Членовете на БСП в последната година и половина бяха въвлечени в пет избора. След всичко, което се случи тази година и измъчи българската нация, сега отново беше свикан конгрес. Нищо не беше скрито, те показаха своята зрялост и решителност.

За сравнение, когато Миков беше начело на партията, БСП беше изпаднала в политическа незначимост, за разлика от сега”, каза още той. 

Появата на новите политически формации е друга причина за лошите изборни резултати на партията, смята Михайлов.

„След неумелото 12-годишно управление на ГЕРБ, което забоксува държавата, хората потърсиха решение на проблемите си в нови формации. Това е тенденция не само у нас, но и в цяла Европа”, каза още той.

Проф. Георги Михайлов беше категоричен, че още в първите седмици във властта БСП започна да реализира своите идеи, доказателство за което е социалният бюджет.