Съгласие, основано на факти и прогнози, а не на политически измислици. За да има съгласие, трябва да има разговор, но не чрез мегафони, а като седнат представители от всички страни на една маса за преговори и ад се намери най-доброто решение на всичко. Това заяви премиерът акад. Денков по време на извънреден брифинг в Министерски съвет. Повод за това е протестът на миньорите и енергетиците.

"Синдикалните организации отказват да дойдат и така няма да решим проблемите в енергетиката. Всички трябва да дойдат", каза той.  

"Първо, териториалните планове не затварят мини и ТЕЦ-ове. Целта е да привлекат 4 млрд. чрез европейски програми. Предназначени са за развитие на регионите. Могат да ги преобразят, налични са, но трябва да ги поискаме, спазвайки правилата. В предстоящия етап ще водим преговори във всички точки по ПВУ. С териториалните планове България не поема ангажимент да закрие мощности, свързани с въглища. Те очертават какво България ще направи с наличното европейско финансиране. 

Трето, предадохме териториалните планове на последната възможна дата. Трябва да получат одобрение до 31 декевмри. Всички членки са предали вече техните планове, ние сме последни. Очакваме синдикатите за разговори по същество, за да подготвим аргументите. 

С териториалните планове България не поема да закрие определени въглищни мощности, няма такъв текст в тях. Те очертават какво ще направи България с наличното европейско финансиране, за да осигури бъдещото на работещите в регионите

Няма дати за затваряне на конкретни въглищни централи. Ще подсигурим базовите мощности поне до 2038 година. Дори, когато спре производството на енергия чрез въглища, работата ще продължи поне 5-10 години след затварянето", обясни още Денков. 

Министър-председателят заяви, че работниците, които искат да напуснат, правителството ще работи със синдикатите по съставянето на национална програма по компенсаторни пакети. Обсъждат се варианти за 36 месечни заплати. 

"Правителството привлече интереса на инвеститори, които са готови да инвестират вече над 3 млрд. лв. Те ще бъдат избрани след предстоящ отворен и прозрачен конкурс. Правителството не планира да закрива централите и не предприемаме ангажименти пред Европа за това. Започва изготвянето на генерален план за развитие на "Марица-Изток". Нека започнем преговори, за да работим заедно по въпросите. Никой, освен правителството и синдикатите заедно, не може да се справи с тази дълго отлагана задача", посочи още акад. Денков. 

Практика със социални пакети съществува по света. Аз самия съм работил във фирма, която трябваше да се пренесе и бяха ползвани такива социални пакети. Има практика, въпросът е заедно със синдикатите да седнем заедно и да създадем методика, която да приложим тук. Това, което виждаме е, че сме заложили всички основни искания, които са обсъждани в годините. Трябва да видим как да се конкретизират финансовите параметри. Компромисът е, че ще държим вратите отворени за тези, които искат да обсъдим", каза той. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук