Депутатите в парламента на Великобритания, които се застъпват за оставането на страната в Европейския съюз се готвят да инициират провеждането на втори референдум до дни, пише вестник London Evening Standard, цитиран от "Фокус".

Според информацията няколко депутати са индикирали, че ще се опитат да убедят Камарата на общините, че е нужно да се проведе втори референдум за сделката за излизането от ЕС.

За да направят това, депутатите ще трябва да се позоват на „Наредба 24“, според която те могат да инициират спешни дебати в графика на Камарата, но ще имат нужда от нейното одобрение дори за този си ход.

Ако те все пак получат благоволението на своите колеги, те вероятно ще внесат в Камарата предложението на министър-председателят Борис Джонсън за Брекзит, или по-ранната сделка на бившия премиер Тереза Мей, с идеята те да бъдат гласувани от британците на референдум.

Информацията идва след като Брюксел отказа да реши до кога ще отложи Брекзит и дискусиите в ЕС продължават.
След среща между посланиците на страните от Общността, източник на ЕС потвърди, че има „пълно съгласие за нуждата от отсрочка“ и че „работата ще продължи“.

Финалното решение за това дали Брюксел ще предостави забавяне на процеса по Брекзит до ноември 2019 г. или до януари 2020 г. ще бъде взето вероятно на 28 или 29 октомври, като първият вариант изглежда се радва на подкрепата на френския президент Еманюел Макрон.

Преговорите ще се проведат на фона на изтекли документи, публикувани от Financial Times, според които правителството на Великобритания може да се опита да промени законодателството, свързано с правата на работниците, както и защитата на природата след Брекзит.

Има страхове в някои части на ЕС, особено в Берлин, че Джонсън се готви да реформира Великобритания и да я превърне в страна с ниски данъци и слаба регулация върху икономиката, в съседство с Общността, след като напусне.

Според информацията от изтеклите документи и статията в Financial Times, засягащи търговията между ЕС и Лондон, споразумението определя правата на работниците и защитата на природата по начин, който оставя „място за интерпретация“.

Джонсън заяви по-рано пред депутатите, че Великобритания е посветена на „най високите възможни стандарти“ по отношение на борбата с промените в климата и правата на работниците, което му помогна да спечели на своя страна 19 представители от Лейбъристката партия, които бяха готови да подкрепят неговата сделка за Брекзит с ЕС.

Според министъра за Брекзит в сянка на Лейбъристка партия Джени Чапман, документите потвърждават „най-големите страхове“ на опозицията.

„Планът за Брекзит на Борис Джонсън е проект за нерегулирана икономика, в която основни права и защити ще бъдат разкъсани“, заяви тя.

По-рано премиерът призова за провеждането на предсрочни общи избори на 12 декември и неколкократно поиска от опозицията да подкрепи инициативата му, като обеща, че ако това се случи, те ще имат колкото време им е нужно да прегледат сделката му за излизане от ЕС.

До този момент ръководителят на лейбъристите Джереми Корбин твърдеше, че ще чака решението на Брюксел, за да е сигурен, че Брекзит без сделка вече не е възможен, преди да подкрепи провеждането на избори.

Депутати от неговата партия обаче го призоваха да откаже предложението на Джонсън и вместо това сам да инициира втори референдум.

Междувременно съветниците на Джонсън ще се надяват, че при нов вот ще спечелят с лекота, както предвиждат последните статистически проучвания и искат да се възползват от инерцията си.