Нашите данни сочат, че избирателната активност ще бъде около 60%, което е напълно нормално. Това каза в сутрешния блок на БНТ Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл".
Доста е рано все още да се отчита избирателна активност. Не трябва да се вайкаме, че активността е ниска. Активността е нормална. В условията на предизборна кампания трябва да кажем или добро за всички, или лошо за всички. Най-голям интерес към избори е имало, когато се е появявала някоя харизматична фигура. Към този момент не виждаме такава фигура на тези избори. Няма някакво открояващо се събитие. Не очаквам някакъв голям интерес към президентските избори, заяви Симеонов.

Много е рано да говорим за предварителни резултати. Трябва много внимателно да следим какво ще прави ДПС. На първия тур ще се активизира партийният вот, но за балотажа ДПС ще качи цената си. Според мен интуицията на Бойко Борисов го подведе на два пъти в грешна посока в последните дни. Първият път беше с номинацията на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН. Вторият път беше издигането на кандидатурата на Цецка Цачева. Все пак най-вероятно изглежда най-голямата политическа партия да спечели изборите, прогнозира той.

За референдума са обявали, че ще гласуват около 35% и още около 15% се колебаят. Според мен този референдум няма да мине прага за признаване, но ще предизвика интерес, разкри Симеонов. Партиите също неглижират референдума за добро или лошо. Инициативата за този референдум е леко приглушена. Инициаторите решиха, че ще провеждат дълга политическа игра и този референдум е само една стъпка от нея, допълни той.

Заедно с него гост в студиото беше и Геновева Петрова от "Алфа рисърч". Нашите данни сочат, че 57% от българите смятат да глсуват на президентските избори. Тези резултати са напълно съизмерими с предходни избори. Може да настъпят и промени в хода на предизборната кампания и засега е рано да говорим за точни данни. Нямаме причини да смятаме, че кандидат-президентските двойки предизвикват по-голям интерес към изборите, но кампанията едва сега започва. Със сигурност ще има хора, които ще се възползват от опцията "Не подкрепям никого". Кандидатите за президент трябва да успеят да спечелят по-широка подкрепа от партийната, обяви тя.

Относно референдумът отчитаме нисък интерес. Аз не виждам и активни инициативни комитети, които да водят разяснителна кампания. Странно е, че самите инициатори не водят кампания. Можем да градим само хипотези дали чрез този референдум наистина се цели да се промени политическата система или са имали някаква друга цел, което е нечестно спрямо избирателите, допълни Петрова.