Радвам се да посрещна моя приятел Бойко Борисов. За последно се срещнахме през януари на церемонията по откриване на Турски поток в Истанбул.  Това заяви президентът на Турция Реджеп Ердоган след края на работната вечеря с българския премиер Бойко Борисов. 

Приоритетната тема на днешните преговори бе ситуацията в Сирия. "За последната седмица на май насрочихме заседание на Съвета за стратегическо сътрудничество, което ще се проведе в София", съобщи турският държавен глава. 

"Преди време казах, че ако не бъде направена справедлива подялба на товара с бежанците, ще отворя границите. Турция изпълни всички свои задължения по подписаното споразумение. ЕС не изпълни задълженията си от декларацията. ЕС и днес продължава да прилага двоен стандарт. 

Похарчихме над 40 млрд. Обещахте, че в рамките на година ще отпуснете 6 млрд. евро. Отпуснаха ли тези средства - не. Сега казват, че ще отпуснат 1 млрд. Кого залъгвате?", попита Ердоган. 

"Днес казах на премиера, че тези пари вече не ги искаме. Никой няма право да се подиграва с достойнството на Турция. ЕС продължава да прилага двоен стандарт.

Турция продължава да предоставя международна закрила на тези, които искат помощ. Бежанците са свободни да напускат страната, в която се намират и да избират друга страна. Невъзможно е насилственото задържане на тези хора в друга страна. Те напускат Турция със своята свободна воля", уточни Ердоган. 

"Както Гърция, така и другите страни са длъжни да предоставят необходимата закрила", посочи той. 

"Днес гръцките сили за сигурност убиха двама бежанци, а един е тежко ранен. Председателят на Европейския съвет обяви, че ще посети гръцко-турската граница. По всяка вероятност ще стане свидетел на нечовешкото отношение, на което са подложени бежанците.

Искам да изразя задоволство от здравомислещата позиция на България. С България имаме превъзходно сътрудничество в сферата на сигурността. 

Това схващане за сътрудничество и солидарност трябва да е пример за всички страни от ЕС. Турция е готова за сътрудничество с всички страни от Европа, които споделят това становище за сътрудничество", заяви президентът Ердоган. 

"Искам да благодаря на моя приятел Бойко Борисов за проявената солидарност и още от днес искам да ги поздравя за утрешния национален празник", каза в заключение Ердоган.

 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ