ГЕРБ официално подкрепи трите точки от референдума на Слави Трифонов преди минути на брифинг в парламента. Това съобщи Димитър Главчев.
Точките, които ГЕРБ прие са: избирателната система да стане мажоритарна, депутатите да бъдат намалени на 120 и годишната субсидия да стане един лев за реален глас.

Главчев обясни, че ГЕРБ внася проект за решение, в който точка първа е подкрепа на това народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система в два тура и въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите, както и годишната държавна субсидия за партиите и коалициите да бъде 1 лв. на действителен глас. Димитър Главчев обясни, че проекторешението поставя срок до края на 15 декември 2016 Комисията по правни въпроси да внесе доклад на второ четене в пленарна зала. Димитър Главчев уточни, че това е проект за решение, който ще бъде обсъден в Правна комисия, където се очаква да постъпят множество предложения. По думите му на заседанията на Правна комисия ще бъдат поканени представители на НПО, а по въпроса за субсидиите ще бъдат поканени представители на Сметната палата, за да се знае какви ще бъдът последствията от приемането на един или друг вариант. 

Припомняме, че Централната избирателна комисия обяви, че участвалите в гласуването в Националния референдум, който се проведе заедно с първия тур на президентските избори на 6 ноември, според броя на намерените в кутията за гласуване бюлетини са 3 488 558. Броят на участвалите в гласуването е 50.81% от гражданите с избирателни права в страната. Броят на участвалите в Националния референдум е по-малък от броя на участвалите в последните избори за народни представители на 5 октомври 2014 година избиратели, който е 3 500 585 . Разликата между гласувалите в Националния референдум и на последните парламентарни избори е около 12 027. Така резултатите от референдума, който беше иницииран от екипа на предаването „Шоуто на Слави“ няма да бъдат задължителни, а ще се обсъждат в парламента. 

Действителните бюлетини на проведения референдум са 3 400 890, а бюлетините, намерени в кутията за гласуване без плик са 550. Общият брой на недействителните бюлетини е 87 668. В Националния референдум бяха включени три въпроса. На първият от тях – „Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?“ с „да“ са отговорили 2 509 864 гласоподаватели, а с „не“ са отговорили 560 024. На вторият въпрос – „Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?“ с „да“ са отговорили 2 158 929 гласоподаватели, а с „не“- 905 691. На последния въпрос – „Подкрепяте ли годишната държава субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите да бъде 1 лев за получен действителен глас на последните парламентарни избори?“ с „да“ са отговорили 2 516 791, а с „не“ 523 759. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!