„Къртица” на БСП в една от благоевградските секции за гласуване бе своевременно разконспирирана от останалите бдителни членове в комисията, натопена пред РИК и принудена да сдаде поста „секретар на СИК” по средата на изборния ден вчера - в 14,30 часа, съобщава Struma.bg.
Инцидентът започва половин час по-рано, когато председателят на СИК №47 в Благоевград Искра Портокалска подава в РИК жалба срещу един от членовете на комисията от квотата на БСП - Василка Трендафилова. Според сигнала на Портокалска колежката й без свян посочила на гласоподавателката Карамфилка Падешка да гласува в бюлетината за №13, освен това непрекъснато докладвала на предизборния щаб на БСП кой как е гласувал.

В РИК незабавно проверили състава на СИК №47 и установили, че зад фамилията „Трендафилова” всъщност се опитала да запази самоличността си Василка Борисова Тодорова, записана като секретар на СИК. Минути след постъпване на сигнала 5-членна комисия от РИК - Благоевград начело с председателя Мартин Бусаров и секретаря Мехмед Вакльов хуква към въпросната избирателна комисия с цел изясняване на случая. Следва тежък разговор с членовете на избирателната комисия, които потвърждават жалбата на председателката си. Притисната от показанията им, самата Василка Тодорова си признава, че е предавала информация на предизборния щаб на БСП кой, кога и как е гласувал, както и че помогнала на Карамфилка Падешка да направи правилния избор с №13.

В момента на извършената проверка фалшивата Трендафилова решава да подаде заявление да бъде освободена от състава на комисията „поради лични причини”. Заявлението е подписано в 14:30 ч. и прието ръка в ръка от М. Бусаров.

В 14,58 часа РИК с гласуване даде право на председателя си Мартин Бусаров да състави акт за установеното нарушение на Василка Борисова Тодорова. Съгласно Избирателния кодекс актовете започват от 20 лв. Тодорова ще загуби и правото да получи 58 лв., колкото се полагат на ІІ тур на секретарите на СИК.