Освободеният, считано от 1 февруари 2017 г., председател на Софийския районен съд Методи Лалов е изпаднал в тежка депресия около Коледните и Новогодишни празници. За това говорят множеството публикации във фейсбук-страницата на СРС. В десетки постинги се изтъкват “заслугите” на досегашното ръководство на Районния съд.
На страницата на съдебната инстанция била постната информацията и за решението на бизнесмен от Щата Айова, който нашумя с решението си да качи цялата си фирма от 800 служители на круизен кораб из Карибския басейн.

Наред с издаващата нервно разстройство активност в социалните мрежи, за вторник Лалов е организирал пореден опит да попречи на Висшия съдебен съвет да започне “на чисто” администрирането на най-големия съд в страната. В договорка с друг компрометиран ръководител в съдебната система – председателят на Софийския градски съд Калоян Топалов - Лалов организирал малка група районни съдии, които да опитат да свикат Общо събрание на СРС на 10 януари, на което да предложат “спускането” на временен шеф на съдебната инстанция. Присъствието на Топалов целяло да се всее страх сред магистратите, които зависели от неговата воля при желанието им за командироване в по-горната съдебна инстанция. Крайното решение – кой да ръководи СРС след 1-ви февруари, до избирането на нов титуляр-административен ръководител на съда, ще трябва да вземе в следващите две седмици съдийската колегия на ВСС.

Чрез “силовото” налагане на ВСС на временен шеф на СРС, Лалов се надява, че ще може да попречи на евентуалните ревизии, които временното и/или следващото ръководство на СРС би извършило. Става въпрос за договори за десетки милиони левове за строително-монтажни дейности и обзавеждане на сградите на СРС на бул. “Цар Борис Трети” и на “Ген. Скобелев”.

Тандемът Лалов-Топалов държал много да запази влиянието си върху СРС, за което активно помагала и компрометираната грантова организация – Съюз на съдиите в България - и заради предстоящия избор на нов състав на Висшия съдебен съвет през лятото на тази година. С насаждането на страх у съдиите се цели мнозинството от тях да гласуват за зависими от олигархията магистрати, които ще се кандидатират за кадровици на Темида.
От няколко дни Лалов обаче бил особено притеснен, че голяма част от съдиите в СРС възнамерявали да не присъстват на Общото събрание утре, което ще го направи нелегитимно.  

Заради граничещата с болестно състояние активност на Лалов, висши магистрати не на шега допускали, че на 1-ви февруари, отстраненият председател на СРС ще се барикадира в кабинета си и ще се наложи да се търси съдействие от Съдебната охрана, която да го изведе от помещенията.