Руският президент Владимир Путин обеща да предаде на Минск ракетни комплекси „Искандер-М”.

На среща с беларуския си колега Александър Лукашенко в Санкт Петербург той заяви, че комплексите ще бъдат предадени в рамките на следващите няколко месеца.

Президентът на Руската федерация уточни, че „Искандер-М” „могат да използват както балистични, така и крилати ракети, както в конвенционален, така и в ядрен вариант”.

Колегата му Лукашенко пък поиска Путин да разгледа въпроса за огледален отговор на тренировъчните полети на самолети на НАТО и САЩ. Според белоруския лидер западните страни се тренират да носят ядрени бойни глави.

"Много ни безпокоят въпросите за тренировъчните полети на самолети на САЩ и НАТО, които тренират да носят ядрени бойни глави и заряди. Това много ни напряга. Затова ви моля да разгледате въпроса за огледален отговор на тези неща “, каза Лукашенко.

По време на срещата Путин е информирал колегата си и за ситуацията в Донбас.

"Разбира се, има проблеми, свързани с осигуряването на сигурността в региона и в света като цяло. Тук възникват много въпроси. Ще ви информирам за всички тези проблеми във връзка със събитията в Донбас", каза руският държавен глава.