Не съм цар в Русия. Това заяви руският президент Владимир Путин в интервю за австрийския телевизионен канал ORF. Интервюто е публикувано на сайта на Кремъл. Руският президент отказва подобни изяви и разговаря с журналисти в много редки случаи.
 

„Вие бяхте президент или министър-председател на Русия през последните 18 години. Някои казват, че вие ​​сте като цар в Русия. Вярно ли е това?“, попита водещият Армин Волф.
 
Путин отговори, че това твърдение не е вярно.
 
„Това, разбира се, е грешно и не съответства абсолютно на реалността, защото ние имаме демократична държава и всички ние живеем в рамките на настоящата Конституция, каза руският президент. В нашата Конституция е писано - по мое мнение, точно както в Конституцията на Австрия: за два последователни мандата, и не повече“, отбеляза Путин.
 
Той припомни, че след това е служил на Русия като премиер.
 
Путин заяви още, че не се опитва да раздели Европейския съюз. Той изтъкна, че иска „обединен и проспериращ“ Европейски съюз, наричайки го „най-важния търговски и икономически партньор“ на Русия.
 
Руският президент отрече твърденията за връзки между партията му „Единна Русия“ и австрийската крайнодясна Партия на свободата.
 
„КОлкото повече проблеми има в сърцето на ЕС, толкова повече рискове и проблеми има за нас. Трябва да изградим сътрудничество с ЕС. Не целим да разделим някой или нещо в ЕС“, каза руският президент.
 
Руският президент Владимир Путин ще посети днес Австрия, съобщи пресслужбата на Кремъл. Програмата включва разговори с австрийския президент Александър Ван дер Белен и федералния канцлер Себастиан Курц. Очаква се страните да обсъдят текущото състояние и перспективите пред двустранните отношения.
 
Австрия ще поеме ротационното председателство на ЕС от юли месец.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!