Световната икономическа криза може да доведе до катастрофални последици за туристическия сектор в България заради съчетанието на усложнената икономическа обстановка и дългогодишната липса на държавна политика в тази област – прогнозира бургаският депутат от ССД Румен Ангелов.
Според народния представител, дори и последните промени в законодателството водят до забавяне на растежа в сектора заради намерението да се пристъпи към централизация чрез създаване на Национален съвет по туризма. Поредната структура с мудни и неинициативни държавни чиновници няма да защитава успешно интересите на заетите в бранша, които настояват приоритетно да бъдат създадени регионални съвети по туризъм.
В сравнение с масираната агресивна реклама, която се финансира от правителствата на страните конкурентки на туристическия пазар, в България управляващите осигуряват обидно ниски бюджети за популяризиране на родните курорти и възможностите за почивка в тях - твърди депутатът.
Трусове в туристическия сектор у нас ще причинят и увеличаващите се лихви по кредите, които заетите в бранша вече трудно обслужват. Допълнителен генериращ фактор за нисък растеж в туризма е стагнацията в международен мащаб, която води до промяна в нагласите на потребителите. Според икономически анализатори заради рецесията хората в Европа започват да ограничават разходите си, наример за покупки на мебели и почивки в чужбина. Това неминуемо ще доведе до отлив на чуждестранни туристи, макар че този факт се неглижира – коментира Румен Ангелов.
Депутатът смята, че продължаващата незаинтересованост на държавата за осигуряването на добра инфраструктура и комуникации може да изиграе ролята на фатален удар върху родния туризъм в условията на ожесточаваща се конкуренция за оцеляване на този пазар.
Правителството трябва категорично да подкрепи българския туризъм, при условие че само за осемте месеца на 2008 год. печалбата от него е 1 500 000 000 лв. Ето защо постъпленията от туризма в хазната не трябва да се преразпределят за други нужди, а част от тях да се използват за масирана реклама в международните туристически борси – предлага Румен Ангелов. Народният представител настоява да се даде зелена светлина пред създаването на регионални съвети по туризъм, които ще могат много по-бързо да локализират проблемите и да ги решават по места.
Според бургаския депутат премиерът Сергей Станишев и кабинетът му трябва отсега да заложат в бюджет 2009 средства за инвестиции в инфраструктурата, пътища , еленергия, пречиствателни станции и комуникациите, за да гарантират оцеляването на туризма.
Най-важното по време на тази икономическа криза е правителството да предприеме изпреварващи мерки, подобни на взетите в САЩ и в ЕС, за да може туристическият сектор да ползва финасов ресурс от банковата система. Само това би му позволило да преодолее кризата. /БЛИЦ