Президентът Румен Радев честити празника на Светите братя Кирил и Методий. Той участва, заедно с вицепрезидентът Илияна Йотова в тържествата в София, където пред паметника на светите братя бяха поднесени цветя и венци.

"Искам да поздравя всички сънародници с най-светлия български празник. Днес честваме най-голямото постижение – създаване на собствена писменост. Нека на 24 май поздравим всички наши учители, книжовници. Имаме повод за оптимизъм. България винаги е вървяла напред .", каза президентът.

На въпрос обаче дали скоро ще има уволнения на началниците на Службите, Радев отказа да отговори. 

"Нека да не политизираме днешния най-светъл празник", заяви президентът.

„Днес честваме най-голямото духовно достижение на нашия народ – създаването на собствена писменост. Трябва да помним, че преди повече от 1 100 години именно България бе държавата, която спаси тяхното дело. Започнатото от Кирил и Методий бе продължено от Климент Охридски и Наум Преславски, които със своите ученици и хиляди последователни направиха така, че България да се превърне в духовния и културен център на славянския свят през Средновековието“, допълни той.

Румен Радев отдаде почит на всички творци, книжовници и хора на словото, които през вековете са създали българската държава на духа, от която и днес и за в бъдеще ще продължаваме да черпим сили за нашето духовно възраждане.

„Нека на 24 май поздравим всички наши достойни учители, книжовници, хора на знанието, които продължават да укрепват българския дух и да разпръсват тъмата на подмяната. Държавата на духа никога не е загивала в България и от нас зависи да я предадем на следващите поколения“, добави държавният глава.

Той коментира и бъдещата визита в Рим заедно с президента на Северна Македония - Стево Пендаровски.

По думите му обаче в последните дни е станал много интересен за европейските лидери.

"Изведнъж станах много интересен за всички европейски лидери. На ден имам няколко покани и говоря поне с 2 премиери, 1 президент и 1 еврокомисар. Към България има голямо внимание, няма да казвам "натиск". България е член на Европейския съюз. България като един отговорен член не трябва да допуска да има проблеми в този Съюз", каза още Радев.

По думите му трябва спокойно и откровено да седнем и да решим проблемите си със Северна Македония.




ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!