"Не каня магистрати вкъщи или на тайни вечери, нито викам главния прокурор всяка сряда. Не обсъждам личности, а принципи". Това написа във "Фейсбук" президентът на България Румен Радев.

Не настоявам за имена, а за спазване на закона и мисля, че консултациите, които провеждам, отговарят на обществените очаквания за ясни критерии, мотивирани предложения и прозрачни процедури при избора на нов главен прокурор. Обществото ни очаква справедливост и реална борба с корупцията. Затова и всички институции, ангажирани с този избор, трябва да осъзнават и да не забравят високата обществена отговорност.

След като правителството и Народното събрание „задраскаха“ състезателната процедура за придобиване на нови изтребители, която е гарант за постигане на най-добри условия за България, вече трудно можем да говорим за преговори.

Правителството прие българите да плащат при неясни условия и да плащат повече, но не казва колко, защото идват избори. Неясни са условията и за индустриално сътрудничество и офсет, така важни за нашата икономика.

Към този много важен проект не трябваше да се подхожда с лозунги и заклинания, а с реални аргументи. Силно се надявам правителството в стремежа си да намали цената да не посяга на заложените условия и на способностите, защото това ще обезсмисли целия проект.