Нека вярата, че България ще пребъде, ни дава сили смело да чертаем бъдещето на нашия народ и на Пиринска Македония, каза в Благоевград президентът Румен Радев.

Държавният глава посети града във връзка с честванията на 108 години от освобождаването на Горна Джумая /дн. Благоевград/ и на Пиринския край.

"Днес отбелязваме една светла за цяла България годишнина", каза в словото си президентът. В него той изтъкна смелостта и родолюбието на борците за освобождение на града и за национално обединение.

"Показателни са думите на редица чуждестранни военни наблюдатели, на съвременниците на тогавашните събития, че са виждали много самоотвержени армии на бойното поле, но не и равен на българския патриотизъм", изтъкна държавният глава.

"Победите, борбата за независима и обединена България имат висока цена, на бойните полета оставят живота си хиляди доброволци и мобилизирани от цялото българско землище", подчерта Румен Радев и призова в днешния ден да склоним глава в знак на почит и благодарност за тяхната безпределна любов и саможертва за България.

По време на тържеството президентът поздрави почетния караул и се срещна със събралите се за празника граждани на Благоевград.