От прессекретариата на държавния глава публикуваха позиция относно откритото писмо на журналиста Сашо Диков, с което той призова президента "да се отърве" от секретаря си - „Селския Джеймс Бонд“ Пламен Узунов.

Ето отговора на институцията:

Уважаеми г-н Диков,

В отговор на въпросите във Вашето отворено писмо може да цитирате следната позиция на прессекретариата на държавния глава:

1. Манипулативните внушения по отношение на секретаря по правни въпроси и антикорупция вече бяха публично опровергани с публикуваните видеозаписи, разкриващи личния характер на неговата среща в столичен ресторант.

Наказването на невинен човек и отстраняването му от работа в резултат на клевета не е в интерес нито на президентската институция, нито на обществото. Изгода от легитимацията на този сценарий биха извлекли единствено неговите автори.
Сашо Диков

2. Следва да имате предвид, че президентът е поверил кадровата политика на изпълнителната власт на Министерския съвет и на министрите в техните ресорни области и високо цени усилията им за възстановяване на държавността в труден за страната момент. Цялостна оценка за работата на служебните министри държавният глава ще даде след края на мандата на правителството.

3. Прозрачността в имущественото състояние и доходите на висшите магистрати и заемащите висши държавни длъжности е неотменим принцип на правовата държава и неговото нарушаване следва да води до санкции.

Затова, както Ви е известно, Администрацията на президента неколкократно е отправяла запитвания до отговорните институции по повод изнесената информация за недекларирани банкови сметки в чужбина от 27 магистрати и 11 души, заемащи висши държавни длъжности. Като взема повод от писмото Ви, това е поредният случай, в който президентската институция изисква осветляване на случая, като е сезирала компетентните служби.