На среща с посланици на държави от Балканите президентът Румен Радев призова за повече прагматизъм в регионалното сътрудничество в Югоизточна Европа. Бяха обсъдени общите предизвикателства и перспективите за развитие в Югоизточна Европа, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
"Гарантирането на общата сигурност, постигането на висок икономически ръст и усъвършенстването на транспортната, енергийна и комуникационна инфраструктура, която свързва Балканите, изисква съвместни усилия и планиране", подчерта на срещата президентът Радев. 

Държавният глава призова за повече прагматизъм в работата на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа и при съгласуването на конкретни проекти, които се реализират със средства от европейските фондове.

Процесът на разширяване да бъде поставен отново във фокуса на политиките на ЕС, а държавите, кандидатстващи за членство, да получат подкрепа за постигането на напредък в своята европейска интеграция, посочиха по време на срещата дипломатическите представители.

Те призоваха този въпрос да бъде и сред водещите приоритети на Българското председателство на Европейския съвет през първата половина на 2018 година. 

В срещата участваха посланиците на Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Сърбия, Турция и Черна Гора.