Очевидно политическата криза в страната се изостри и всяка политическа сила с амбиция за подкрепа трябва ясно да заяви какъв изход предлага. Въпросът за властта не отменя отговорността на политическите партии към гражданите и държавата. Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев.

"Трябва да е ясно, че бързото и безрезултатно изчерпване на процедурата преди края на юли на практика приключва дейността и на правителството и много важни въпроси остават нерешени.

По Конституция трябва да обявя веднага избори в рамките на 2 месеца. Това означава избори през септември, което крие рискове. От друга страна прекаленото удължаване на процедурата за правителство води до изкушение за хазартни управленски решения и кадрови промени и от друга страна самите партии чертаят все по-дебели червени линии.

Предстои да връча мандат на втората по численост парламентарна група и ако тя го върне, ще поканя всички парламентарно представени партии на консултации, за да чуя каква формула предлагат за изход от кризата, какви са техните нагласи за коалиране, за търсене на парламентарна подкрепа и около какви приоритети и програма биха се обединили. Според тези критерии ще реша на кого да връча третия мандат.

Обществото ни очаква да е способно управленско мнозинство, което да пристъпи веднага към решаване на кризите", посочи той.

По отношение на втория мандат Радев заяви, че ще го връчи в рамките на дни.

"Ако изборът на партиите е отново предсрочни избори, считам за целесъобразно те да се проведат в началото на октомври, за да има легитимност един нов парламент, чрез засилено гражданско участие.

В оставащите дни в края на юли парламентът ще бъде натоварен с големи очаквания, както за съставянето на управленско мнозинство, така и за приемането на важни закони, а правителството с антикризисни действия и разработване на законите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост", завърши президентът.