Искам да поздравя всички военни служители и цивилни от въоръжените сили за постигнатите резултати през годината. Те заслужават признание и подкрепа. Вече измина година от бруталната руска агресия в Украйна, която промени драстично средата за сигурност. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти.

Държавният глава се запозна с анализа на състоянието и подготовката на Въоръжените сили през 2022 г., който бе представен от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Във форума участва и служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.

В тази усложенена среда – редица рискове прераснаха в заплахи. Ние в този анализ се сблъскахме с проблемите, с които и миналата година. Отново недостиг на ресурси, закъсняла модернизация, недостиг на хора.

Свръхнатоварен личен състав, който с цената на много усилия продължава да изпълнява своите задължения и да генерира нови способности и да участва в редица важни учения на НАТО, добави президентът. 

Искам да поздравя ръководството на щаба на отбраната и Министерство на отбраната, които с много професионализъм успяха да направят така, че България да бъде първата страна от Източния фланг, която сформира бойна група.

Успяха да преодолеят значително изоставане и да разработят и актуализират редица важни проекти за актуализацията на въоръжените сили. Дори в тази напрегната обстановка Народното събрание не счете за необходимо да разгледа внесената от Министерство на отбраната програма за приоритет на инветсиционен разходи.

Това е от големите предизвикателства пред въоръжените сили – дефицитиът за разбиране и консенсус в политическата класа за реалната роля и визия за развитие, за тяхното осигуряване. Недопустимо е немалка част от политическите ни партии да гледат на въоръжените сили не като гарант за териториалната цялост и сигурността на страната, а като донор за военна помощ за армията на Украйна, посочи още Радев. 

Тази мантра, която се насажда, че с даването на старото руско въоръжение ще се решат веднага проблемите с модернизацията и превъоръжаването, е дълбоко несъстоятелна. На първо място – това, което е било възможно да се предостави като замяна, този прозорец вече е затворен.

Дори да е било възможно, това количество е нищожно на фона на цялостната необходимост за превъоръжаване на Българската армия. Всички хора, които настояват, че с концепцията „сливи за смет“ ще се решат проблемите с превъоръжаването, трябва да могат да се изправят пред обществото и да отговорят кога и какви точни платформи бихме получили като замяна, обясни Румен Радев.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук