Попълнете търсена ключова дума или фраза

Радев с работни срещи на "Дондуков" 2

https://blitz.bg/politika/radev-s-rabotni-sreshchi-na-dondukov-2_news794626.html Blitz.bg

В кабинета му гостуваха изпълнителните директори на ББР, както и министърът на външните работи на Сърбия Никола Селакович

София, България 20 Ян. 2021, 18:43 146 прочита 1 коментара
Президентът Румен Радев проведе среща на „Дондуков“ 2 с изпълнителните директори на Българската банка за развитие (ББР) Николай Димитров и Панайот Филипов във връзка с домакинството на страната ни на инициативата за подобряване на регионалната  транспортна, енергийна и дигитална свързаност „Три морета“.

В края на миналата година Българската банка за развитие се присъедини към Инвестиционния фонд на инициативата като акционер клас „А“ с парична вноска от 20 млн. евро.

България, заедно с останалите държави, ще продължи да развива механизми за подобряване на процеса по взимане на решения в рамките на „Три морета“, подчерта на срещата Румен Радев. Като най-големи предизвикателства държавният глава открои информирането на обществото за критериите, по които се определят печелившите проекти, както и за механизмите за отпускане на финансиране. 

По думите на президента, реалните възможности на Инвестиционния фонд ще зависят от включването на все още колебаещите се страни по инициативата, както и на международни финансови институции и представители на частния сектор.

Изпълнителните директори подчертаха готовността на ББР за партньорство в рамките на „Три морета“. Те заявиха, че досега са се въздържали от участие в инициативата поради липсата на политическо решение за присъединяване към Инвестиционния фонд, което беше взето през септември 2020 г. 

До края на този месец се очаква банката да има утвърдено представителство в Управителния съвет и Надзорния съвет на Инвестиционния фонд, което  ще допринесе за пълноценното участие на българската страна.

Румен Радев подчерта, че България очаква инициативата „Три морета“ да се превърне в реален инструмент за социално и икономическо сближаване в Европа, за да се компенсират разликите в развитието на отделните региони на ЕС.

Президентът разговаря на "Дондуков" 2 и с министъра на външните работи на Сърбия Никола Селакович.

"Създаването и поддържането на всички необходими условия спрямо българското малцинство в Сърбия ще допринесе за достойната интеграция на западната ни съседка в Европейския съюз", посочи той.

„С президента Вучич неведнъж сме обсъждали състоянието и перспективите в развитието на нашите отношения и сме на единна позиция, че наред с всичко положително, постигнато до момента, следва да търсим и нови подходи за укрепване на доверието, за задълбочаване на контактите и партньорството и приемаме Вашата визита като израз на това ново начало“, каза държавният глава.

Българското национално малцинство в Сърбия има особена роля във връзките между двете държави, посочи Никола Селакович и благодари за принципната подкрепа на София за европейския път на Белград.

Според външния министър на Сърбия двете държави могат да разширят сътрудничеството си в икономически план.

„Освен инфраструктурните проекти, по които работим като изграждането на магистралата между София и Белград, на „Балкански поток“ и на газовата връзка България-Сърбия, трябва да помислим какви ще са следващите ни стъпки, по които да си сътрудничим, след като завършим тези проекти“, каза Никола Селакович след разговор с Румен Радев.

1 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам