Твърденията, че Ахмед Емин е масон се хвърлят в обществото като бомба, за да се изчистят предварително подозренията за политически мотив в разигралите се в резиденцията на ДПС в Бояна събития. Това мнение изрази пред Нова телевизия шефът на „Балкан Секюрити Груп” Румен Ралчев, който притежава най-високата степен в масонството – стар велик майстор.
Ралчев каза, че работата му е свързана с познанство на над 3000 масони в България, сред които обаче не е влизал началникът на кабинета на Доган. Той обаче не изключи възможността Емин да е бил член на друга ложа в страната или в чужбина.
Твърдението за принадлежност на Ахмед Емин към братството на свободните зидари се появи в медиите няколко дни след самоубийството му чрез неназован източник от разследващите органи. В последвали публикации бе направена връзка между Емин и директора на ДАНС Петко Сертов Двамата били от една и съща масонска ложа, свързана с "Мултигруп", като шефът на българското ФБР станал зидар през 2000 г., а Емин постъпил в същата ложа две години по-късно с препоръки от близък до Илия Павлов.
Ралчев отхвърли тази информация като невярна. Той обясни, че член на масонската общност може да стане всеки уважаван в обществото мъж, който се издържа самостоятелно, и Емин е отговарял на тези критерии. Но на членовете е забранено да разкриват принадлежността си, както и самоличността на останалите от групата си. /БЛИЦ