Служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Бойко Рашков е разписал на 25 октомври заповед, с която утвърждава график и командирова членовете на политическия си кабинет да провеждат тайни съвещания с ръководствата на всички областни дирекции на МВР в цялата страна.

Заповедта на Рашков е озаглавена "График номер 8121р-18539 за провеждане на съвещания в ОД на МВР от политическото ръководство на МВР във връзка с подготовката и провеждането на изборите за народни представители и президент на Република България на 14.11.2021 г.", съобщиха за БЛИЦ високопоставени източници от МВР.

За първи път през последните повече от 10 години членове на политическия кабинет на вътрешния министър се командироват из страната, за да провеждат тайни съвещания на място. Утвърдената в МВР практика досега е била провеждането на едно национално съвещание с всички директори преди изборите, независимо какви са те - парламентарни, местни или за президент.

Според нашите източници с настоящата заповед се дава старт на планираните арести и репресии срещу активистите на ГЕРБ и на ДПС - двете партии, които вече сериозно застрашават преизбирането на Румен Радев за президент.

Рашков дори е изпаднал в паника, че неговият покровител ще трябва да напусне Президентството, а това ще означава ревизия и разследване от Инспектората на МВР на всички действия на Рашков като служебен министър.

Основната мисия по обработката на областните дирекции на МВР и поставянето на конкретните оперативни задачи е поверено на зам.-министрите Емил Ганчев и Венцислав Катинов.

Именно те двамата трябва да посочват отделните мишени на полицейския натиск в цялата страна. Ганчев лично ще инструктира и ръководството на най-голямата дирекция в страната - СДВР, която трябва да смачка ръководителите и активистите на ГЕРБ в София. Вчера Бойко Рашков подготви почвата за старта на политическите репресии.

В интервю за bTV той обяви, че вече има много сигнали за предстоящо купуване на гласове от ГЕРБ и ДПС. Рашков обаче пропусна да уточни, че сигналите са анонимни, без доказателства и фабрикувани от същото политическо ръководство на МВР, което сега ще ги разпределя по областни дирекции.

На последните избори през юли Рашков и политическия му кабинет подложиха на репресии над 10 000 партийни активисти, основно от ГЕРБ и ДПС.

Сега обаче Рашков и заместниците му били притеснени, че вече получават много сигнали от всички областни дирекции за откази на хората на ГЕРБ и ДПС да подписват т. нар. "предупредителни протоколи". Това е и една от причините Рашков да подпише вчера заповедта за командироване на политкомисарите си из цялата страна.