Горещите страсти в парламента продължават. След като по-рано днес от ГЕРБ-СДС заявиха, че искат оставката на служебния здравен министър Стойчо Кацаров и призоваха президента Румен Радев да понесе своята отговорност, то сега от партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" (ИТН) излязоха с "контра брифинг".

В специална декларация те поискаха спешно да се реши проблемът с неизплащането на медиците на първа линия по 1000 лева всеки месец.

"Във връзка със ситуацията от коронавирус има неудовлетворение и напрежение от не получаването на допълнителните възнаграждения от 1000 лв. за работа в тази среда", уточни Силви Кирилов от ИТН.

Той поясни, че от партията виждат две възможности защо не са изплатени тези средства. Едната е, че директорите на лечебните заведения не ги изплащат, като използват някои неуточнени тълкувания на методологията. Другата причина била корекция на текстовете на методологията, които дават възможност за разнопосочно тълкуване.

От партията на Трифонов настояват да им бъдат изплатени тези 1000 лв.

Представителите на "Има такъв народ" не заявиха дали и те искат оставката на служебния здравен министър. Силви Кирилов подчерта, че всеки може да иска оставки, но декларацията им е във връзка със създадената обстановка с неизплащането на възнагражденията. По думите му мерките забавят разпространението на вируса и са навременни.

От ИНТ коментираха и насрочената дата за президентски вот, както и изказването на президента Румен Радев от по-рано днес.

"Оттук нататък всичко е в ръцете на Радев. Логично е да се проведат избори в 2 в 1, за да се спестят пари. Логично е 2 в 1 да  са на първи тур. Може президент да се стане и на първи тур. Президентската битка трябва да приключи на втори тур", заяви Станислав Балабанов.

Той изтъкна, че най-важният въпрос, с който се занимава този парламент, е актуализацията на бюджета.

"Всичко зависи от президента - има експерти, той е човекът, който трябва да вземе това решение. Важно, рационално и разумно е изборите да са 2 в 1, за да си спестим всички допълнителни нерви", завърши Балабанов.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!