Ниската избирателна активност и какво предстои да се случи в 50-ия парламент коментират Ваня Григорова от "Солидарна България" и проф. Вили Лилков от "Синя България" в ефира на Нова тв.

"Българските граждани смятат, че негласувайки наказват политическия елит. Никого не са наказали, освен себе си", каза Ваня Григорова.

Според проф. Лилков ниската избирателна активност "е резултат от това, което виждаха хората в последните години в парламента" и добави, че "такова ниско ниво на политическия разговор, такова отсъствие на политика, на идеи, на разговор за ценности не е имало и това рефлектира върху избирателите".

"Лично аз съм категорично против формиране на експертно правителство. Експертно правителство просто означава правителство, което ще взема същите решения, но никой няма да носи отговорност за тях", заяви Григорова.

Проф. Лилков се съгласи с нея: "Както и да го наричаме два правителства, на споделената отговорност, експертно, техническо, каквото и да било то, в крайна сметка е политическо правителство. Защото едно правителство, както и парламента прави политика. То не се занимава с експертизи. Това е една подмяна и бягане от отговорност".