Депутати от "Величие" няма да бъдат изключвани от парламентарната група на партията без доказателства, че са купени. Това заяви основателят на партия "Величие" Николай Марков в YouTube предаването "Контракоментар" на Асен Генов. 

Думите му са по повод изказването на съоснователя на партията Ивелин Михайлов, че 5-6 души от депутатите на формацията могат да бъдат изключени, защото са гласували заедно с ГЕРБ и ДПС. Това би довело до разпадане на парламентарната група.

"Михайлов е член на партията, как да изключва, кой да изключва?", попита той Марков. Според него няма начин "обикновен член на партия" да изключва депутати.

"Може би го е казал в някакво емоционално състояние", предположи той. 

По думите му Михайлов няма доказателства, че парламентарната група или хора от нея са купени. Марков лично го е питал.

"Ако реакцията му е обоснована, трябва да е на конкретни факти, а не кой какво е сънувал снощи. Ако има доказателства, да ги даде. Не може да се говори по този начин", каза още Марков.

"Той е чистосърдечен човек, абсолютно истински и пълнокръвен. Той реагира емоционално", обясни той по адрес на Михайлов. 

Гласуването с ГЕРБ и ДПС било за "сервизно решение" - създаването на комисия, която да потвърди правилника за създаване на Народното събрание, и от това не може да се правят генерални изводи. "Това е много обидно за депутатите, за тези, които са ни подкрепили, и за мен като председател", посочи Марков.

На въпрос дали "Величие" остава на позицията си, че няма да подкрепи правителство на ГЕРБ и ДПС, Марков отговори: "Вероятно, нека да видим как ще се развият ситуациите". "Ние не искаме да се държим като ИТН, които смятат, че е привилегия на малкия да управлява големите", заяви той. 

По думите му, от него е търсена подкрепа за председател на Народното събрание, като му е било намеквано, че за него ще бъдат пуснати записи. "Казах на тези, които ми ги представиха, че мога да рискувам с тези неща и да ги пуснат ако искат, аз ще взема решение, както да направя, защото знам кой е човекът, който ги е търгувал тези неща", посочи той.
 

Марков изтъкна, че има неща, които Михайлов не знае, тъй като те текат по други информационни канали - например в парламента.

Според Марков, медиите прибързано са обявили Ивелин Михайлов за идеолог на "Величие".

"Формирането на основните тези (на партията) е направено от мен. Г-н Михайлов, въпреки моите настоявания да влезе в политиката, той отказа. Аз настоявах може би повече от 3-4 седмици преди да започне предизборната кампания. Той отказа, каза, че ще си остане обикновен член и иска да представлява бизнеса, т.е. той да се занимава с предприемачество. Сподели ми, че той не разбира от политика", разкри Марков.

Той определи "Величие" като християндемократическа формация.