"Политическата обстановка е както в язовирите в България - динамична, бързопроменяща се, понякога изнервяща. Но все пак аз съм назначен за екоминистър, а не за Нострадамус или врачка.

Някой беше казал, че не е достатъчно да обичаш родината си, а трябва и да работиш за нея. В момента е пълно с родолюбци - хора, които обичат павета, вода, ковчези, камъни.

От толкова родолюбци за мен не остана нищо, освен да работя по малко. Занимавам се с текущи задачи, правя баланса на язовирите за следващата година, защото трета-четвърта, а някога и пета година няма валежи", каза той в ефира на "Нова телевизия".

"Един язовир, ако пет години не се пълни, накрая се изпразва. Един мандат като мине четири години по конституция има избори, и идва следващ мандат. Понякога бързо се точат язовирите, понякога и бързо се пълнят. Може би има нещо общо с политиката. Интересното е, че аз трябва да предвидя за цялата следваща година какво да правим, а в същото време не знам докога ще съм министър. Но следващият човек трябва да има хоризонт пред себе си", категоричен е Ревизоро.

Екоминистърът коментира и ситуацията с ниското ниво на язовир Копринка. При него конкретно не работят изпускателите, което ще бъде проблем, когато язовирът се напълни. Конкретно за този водоем, това може да се случи два пъти в годината, ако има валежи, обясни Димитров.

„От 15 години вода от яз. Копринка към яз. Жребчево е подавана в изключително минимални количества. Останалите са отивали към Стара Загора, два ВЕЦ-а, напояване и оттам към реката. Тази година трябва да променим администрирането. Като точиш язовира за пет различни неща, а трябва и да остане пълен – няма как да се случи в четвърта поредна сушева година. Затова трябва много внимателно от него  да изпратим в яз. Жребчево, за да има за енергетика”, обясни министърът на околната среда и водите.

Димитров подчерта, че ако безводието продължи, няма с какво да се запълват сондажите за Ямбол, Сливен, Елхово и Нова Загора. За тези общини сондажите към момента са овладяни, но опасност от водна криза винаги има. За него притеснителни са язовирите в Източна България.

На въпрос дали е знаел, че отдава на концесия два плажа – на майката на лидера на ВОЛЯ Веселин Марешки и на неговата дясна ръка, Димитров обясни, че има съгласувателни процедури, които вървят непрекъснато. 

 "И да е търгувано, както вие се опитвате да го изкарате, не е станало с мое знание. Трябва да питате г-н Марешки. Такъв въпрос не е поставян в Министерския съвет.

И на мен често ми се случва в министерството: "Ако сключите договор с този, да знаете, че той е много лош човек, ако не сключите договор, значи вие сте много лош човек". Труден е балансът, както при язовирите. Даваш на всички, и накрая този, който е с рибата остава недоволен. Непрекъснато ми се налага да деля 100 на три по 50. Тоест 100 милиона кубика, а от три места искат по 50 да вземат. Режеш от всички, и всички са недоволни", заяви Димитров.