Всичко, което в момента го четете като мотиви на БСП за вота на недоверие, ние го знаем, то е минало през нашата комисия. Ние знаем и добрите, и лошите страни. Може би проблемът е, че не сме го докладвали своевременно лично на премиера. Вотът е обречен, но трябва да си направим изводи. Това заяви пред bTV депутатът Емил Димитров – Ревизоро, който е председател на парламентарната комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика.

Установили сме още проблеми – със застраховките, с нанотехнологиите, със закона за горивата, това сигурно ще са следващите теми за вот, добави Димитров. Викали сме в комисията и главния прокурор, и ГДБОП и ДАНС. Приемаме, че системата на митниците е имала проблем и той е установен. Но след като е установен, знаете ли още колко проблеми има – една македонска банда, една румънска банда, двойни резервоари в Русе, само като вземете бюлетина на МВР, ще видите колко още разкрития има, след като би трябвало да е отстранен проблемът.

Това са разкрития от външни органи, не от системата, обясни депутатът. Аз няма да подкрепя този вот. Ударът е срещу финансовия министър Владислав Горанов, който най-малко го заслужаваше, защото е единственият министър, който събира пари. Всички други се хвалят колко пари са похарчили и са извоювали за своите ресори. Той е единственият, който събира. И сега той ще трябва да се оправдава за системи, действия и решения извън него. Включително и този пиар, който в понеделник ще се прави – митниците ще обясняват какво точно са направили или не са направили. Съгласете се – бизнесът е уведомил прокуратурата, прокуратурата е уведомила ДАНС, ДАНС е излязла с доклад, а митницата ще обяснява доклада на ДАНС, прокуратурата и на бизнеса.

Това не трябваше да го причиняват нито на премиера Борисов, нито на министър Горанов, коментира още Емил Димитров. Той обвинява себе си като шеф на комисията в парламента, че не е уведомил веднага Бойко Борисов, след като още юни миналата година е било установено, че системата на митниците БАЦИС може да се манипулира. Пробивът в системата БАЦИС не може да стане без вътрешно участие. Как може всички в митниците да влязат в системата с една парола. Това е изумително, добави бившият зам.-министър на финансите Георги Кадиев. Той даде пример:

"Това е все едно в един хотел всички гости да са с един ключ и вие да търсите крадеца". Можеше прокуратурата да повдигне обвинение на неизвестен извършител, но след като не се знае какво е извършено, това е обречено, каза Емил Димитров. Трябва да дойде ДАНС и да каже – ние установихме една парола, установихме, че има изтрити записи, а не митниците да говорят. Щетите само за 2016 г. са 10 млн. лв. Тезата, че проблемът е отстранен, не издържа. Ядосан съм, че още през 2016 г. не отидох при премиера, а решихме, че ще решим проблема с вътрешна уредба в парламента, завърши Емил Димитров.