Ако София реши да изгони руски дипломати за шпионаж, Москва е готова да даде реципрочен отговор. Така сенаторът от руската Дума Владимир Джабаров коментира думите на министър-председателя на България Бойко Борисов, който обяви готовността на страната си да обяви руски дипломати за персона нон грата

"Ще отговорим недвусмислено, ще вземем огледални мерки, ако бъде взето такова решение", каза Джабаров.

Освен това според сенатора евентуалното експулсиране на руски дипломати може да се превърне в "недружелюбен акт от страна на България".

Владимир Джабаров е първи заместитник - председател на комитета на Съвета на Федерация по международни въпроси. Пенсионира се като генерал - майор от КГБ. През последните години заема ясни прокремълски позиции в конфликтите на Русия със страни като Чехия, Полша, САЩ, Иран и други.

По-рано Борисов заяви, че България е готова да посочи руски дипломати като персона нон грата в страната на фона на последните арести в София за шпионаж.

В петък българската прокуратура съобщи, че шестима служители на българското Министерство на отбраната и военното разузнаване са задържани по подозрение в шпионаж в полза на Русия.

На пресконференцията бяха представени аудиозаписи и видеоматериали, получени с използването на специални разузнавателни средства. Според прокуратурата те са доказателство за незаконните действия на задържаните. Главният прокурор Иван Гешев отбеляза, че престъпната група била разкрита с помощта на специалните служби на страни от Европейския съюз и САЩ.

Според българския закон задържаните са застрашени от затвор от 20 години до живот.

През декември месец 2020 г. МВнР обяви за персона нон грата дипломат от руското посолство в София, след уведомление от главния прокурор, че в рамките на досъдебно производство е установено как въпросният дипломат е събирал информация, представляваща държавна тайна.

Преди това, на 23 септември България изгони двама руски дипломати, обвинени в шпионаж.

На 29 октомври 2019 г година МВнР обяви за персона нон грата и друг руски дипломат. Той беше уличен в шпионаж. За това стана ясно след като от прокуратурата съобщиха, че първи секретар от посолството на Русия е действал като шпионин в България от почти една година.

През 2019 г. бе белязана и от друга "руска афера" - председателят на движение "Русофили" Николай Малинов бе обвинен в шпионаж в полза на чужда държава в аферата, която бе разкрита от прокуратурата през август месец миналата година.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!