Политическият съвет на партия "Ред, законност и справедливост" възложи на правния си екип да провери дали лидерът на СДС Пламен Юруков е обвинил официално Яне Янев пред прокуратурата. Ако това се окаже вярно, ще бъдат предприети необходимите действия за ангажиране на наказателната отговорност на Пламен Юруков. Този път за престъпление от общ характер – набеждаване.
Това се посочва в декларация на партията, след като днес синият лидер обяви, че ще заведе дела за клевета срещу Янев и някои медии заради изнесени неверни данни за данъчната му декларация.
"Заради такива като Юруков, които не си плащат митата и укриват данъци, сме на последно място по доходи в Европа. Нека те да решават дали подобни лица заслужават да бъдат техни политически представители. А ние сме убедени, че Пламен Юруков ще има съдбата на Иван Драшков – ще бъде изгонен от лидерския пост в СДС, ще бъде съден и осъден", се казва още в декларацията.
"След като публично излъга, че никога не е бил агент на специалните служби, и след като на целия български народ стана ясно, че е замесен в контрабанда, пране на пари и данъчни измами, Юруков реши да се „защити” по най-безочливия и безсмислен начин. Тъй като не е в състояние да опровергае обвиненията, на 7 октомври той намери за нужно да обяви, че сведения за негови закононарушения, описани в официално писмо до парламентарната комисия за борба с корупцията, подписано от изпълнителния директор на НАП Мария Мургина, били класифицирана информация. Той поиска сваляне на имунитета и наказателна отговорност за народния представител Яне Янев, защото бил я огласил. В такива случаи се казва: Крадецът вика „дръжте крадеца”, отбелязват от РЗС.  От партията припомнят, че вчера Политическият съвет на РЗС е внесъл нов сигнал до Върховна касационна прокуратура и Европейската комисия, като приложи писмото на Мургина. Медиите бяха уведомени, някои от тях публикуваха писмото и лесно може да се види, че то не се съдържа никаква държавна тайна. /БЛИЦ