Направих предложение за излизане от ситуацията, с което коалицията дори ще е по-силна. Помолих Каримански да направим кратка дискусия - видяхме се в кафето на парламента. Това призна депутатът от ПП Венко Сабрутев в ефира на NOVA.

Ето как от ПП опитали да откажат Каримански от поста за БНБ

И продължи: "Аз търся win-win решение и това е моя инициатива. На срещата го питах какво мисли, ако кандидатурата му се издигне за представител на България в Световната банка. Това не е раздаване на постове. Дискутирахме възможността коалицията да излезе с нова кандидатура, която да обедини всички народни представи от коалицията, и от опозицията, надявам се".

"Каримански каза, че трябва да говори със Слави и с Тошко. Не сме се разбирали разговорът да е между нас, това е професионална среща", добави той.

Сабрутев уточни, че гуверньорът на БНБ трябва да има безупречна репутация, солидни опит, подготовка и образование. 

"Не сме дискутирали трета кандидатура и коментирахме с Каримански потенциален изход. Със сигурност има подходящи кандидати. Коалицията трябва да мине към търсене на обединителна кандидатура. Смятаме, че кандидатурата на Гюров бе такава", каза още той.

"Това, което правим, е държавническо мислене - не бива да може изборът на гуверньор на БНБ да е в ръцете на опозицията - ГЕРБ и ДПС. Втората кандидатура трябваше да е обединителна", уточни депутатът.

"БНБ не е само регулатор. През нея минава информацията за всички банкови трансфери - както в страната, така и изходящи, и входящи. Тук говорим за борба с корупция и борба с пране на пари. Гуверньорът трябва да е активен участник в тази битка. Ако оставим в ръцете на опозицията избора на това дали ще има борба с корупцията, това значи, че друг ще реши нашите неща. Това бе причината Гюров да оттегли кандидатурата си", добави той.