"Смятахме, че омразата към ГЕРБ е тази, която сплотява тази коалиция, но се оказа, че те се мразят помежду си и то изключително много каза пред журналисти в парламента Деница Сачева, бивш социален министър и депутат от ГЕРБ-СДС.

"Учудваме се как една коалиция, която твърдеше, че има нулева толерантност към корупцията, няколко месеца по-късно се разпада с взаимни обвинения в корупция, посочи тя пред журналисти в парламента.

По думите й опозицията не е против увеличаването на пенсиите. Не е ясно обаче от къде ще дойдат парите, притеснена е Сачева. Тя припомни, че в бюджета на НОИ една голяма част от парите идват от данъците, а не от осигуровките на хората.

"Политическа лъжа е, че нашата политическа партия не иска да увеличава пенсиите. Напротив, точно обратното. Това е видно от последното управление на г-н Борисов, когато минималната пенсия беше вдигната със 170 лв., а средната пенсия за 4 години нарасна с почти 200 лв. Разликата обаче е, че ние винаги сме били отговорни не само към пенсионерите, а и към хората, които работят и които със своите данъци осигуряват на практика изплащането на пенсиите.

В бюджета на НОИ една голяма част от парите идват от данъците, а не от осигуровките на хората. Това, на което ние остро се противопоставяме в момента, е фактът, че не е ясно откъде ще дойдат парите за увеличаването на пенсиите. За тази година те се предвиждат от Плана за възстановяване и устойчивост. Независимо от това какво казват управляващите, числата са много ясни.

Балансът се осигурява от очаквания 1 млрд. от Плана за възстановяване и устойчивост, които дори не се знае дали ще дойдат до края на годината. За 2023 средствата, които са необходими са в размер на 3.7 млрд. лв,. 2024 г. в размер на 4.2 млрд. лв. Нямаме ясна тригодишна прогноза откъде ще дойдат тези приходи", каза Сачева.