Драматична развръзка се е случила на върха на държавата в последните часове, научи БЛИЦ. Стана ясно, че офертата към проф. Огнян Герджиков да поеме служебното правителство е била изтеглена.
В последните седмици името на близкия до НДСВ кадър бе лансирано като най-подходящо за временен премиер. След внимателен анализ, отговорни фактори в държавата са преценили, че Герджиков няма да се справи с важната задача, тъй като неговата подготовка в областта на финансите е слаба. Липсва му и мениджърски усет, което е натежало във вземането на решението.

От друга страна, в БСП са сметнали че няма да проявят последователност, ако заложат на политик, който вече един път са отстранили от председателското място на Народното събрание заради арогантно отношение към техни депутати.

Припомнена е била и аферата около фалита на "Агробизнесбанк", в която бе замесено името на Герджиков, който по това време е бил синдик. Въпросният скандал в онзи момент не му попречи да стане шпикер на парламента, но явно сега отново е излязъл на дневен ред.

Самият Герджиков е останал изключително разочарован, че няма да ръководи служебното правителство. Той ще продължи да води лекции по търговско и гражданско право в Софийския университет и да пише детски стихове.

Ивайло КРАЧУНОВ, БЛИЦ