Идеята на премиера Сергей Станишев, България да се превърне в енергиен Давос бе оценена високо от помощник заместник-държавния секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Матю Брайза и координатора по енергийната дипломация в Евразия в Държавния департамент Стивън Ман по време на разговора им.
Министър-председателят Сергей Станишев представи пред тях инициативата си в София да се провежда ежегоден енергиен форум, за да има постоянство, а не кампанийност в изграждането на общата енергийната политика. Те оцениха високо стратегическата му визия за развитието на сектора.

Основна тема на срещата бяха очакванията от предстоящата Среща на върха “Природен газ за Европа: сигурност и партньорство”, която ще се проведе в Пловдив на 24 и 25 април т.г. Форумът ще събере основните партньори на ЕС в енергийното сътрудничество като Русия, САЩ, Азербайджан, Украйна, Турция, Грузия, Казахстан, Туркменистан, Египет и др. Това е форум не за определен проект, подчерта министър-председателят, а е начало на по-активен диалог по стратегическите въпроси на енергийното сътрудничество. Американската оценка бе, че срещата на върха в Пловдив е навременна и много необходима, защото дава отлична възможност да се изградят общи принципи в енергийната политика между страните производители, потребители и транзитьори на газ.
Премиерът Сергей Станишев подчерта, че голямата цел, за която България последователно работи, е доставките на газ да бъдат максимално диверсифицирани. Това е дългосрочният ни подход, елемент от който са предстоящият форум на върха, последователната подкрепа за реализацията на Набуко и Южен поток, представените пред ЕС проекти за изграждане на вътрешни връзки с европейските страни и на терминал за внос на втечнен газ, разширяването на съществуващото газохранилище и т.н. Ще направим всичко, за да се реализират максимално много от тези проекти за диверсификация, изтъкна той. България има амбицията да бъде възлов център на транзит на нефт и газ и да допринася за общата енергийна сигурност на Европа. Посоката, в която действате, е напълно правилна и имате нашата пълна политическа подкрепа, изтъкнаха американските експерти.
Министър-председателят Сергей Станишев бе категоричен, че енергийната политика е част от политиката на сигурност. Изграждането на обща европейска политика в сектора се наложи като приоритет особено след газовата криза от януари, допълни той.
По време на срещата бе дадена обща оценка, че политическите отношения между България и САЩ са отлични и се развиват в контекста на стратегическото партньорство между двете страни. Те са и предпоставката за увеличаващия се интерес за американски инвестиции в страната.
По-рано днес министър Калфин запозна американските гости с хода на подготовката на енергийната Среща на върха "Природен газ за Европа: сигурност и партньорство". Обменени бяха мнения по възможностите за сътрудничество в областта на енергетиката с държавите от Централна Азия и Каспийския регион. Министър Ивайло Калфин изложи българските виждания за необходимостта от търсене на нови форми и средства за гарантиране на енергийните доставки за Европа, както и за постигане на енергийна сигурност чрез диверсифициране на източниците и трасетата. /БЛИЦ