Висшият съдебен съвет може да не избере в срок наследник на главния прокурор Сотир Цацаров, ако кандидатите за поста са слаби. Това заяви в интервю за БНР представляващия ВСС Боян Магдалинчев.

Той припомни, че от 10 ноември досега никога главният прокурор не е бил фигура от прокуратурата и коментира, че е добре новият обвинител №1 да бъде човек, който познава системата отвътре.

Държавното обвинение често е критикувано от български и чужди експерти заради структурата си, в която на практика главният прокурор е началник на всички надолу по веригата, като това е сочено като потенциална възможност за натиск по дела и при кадрови решения. Прокуратурата, включително и по времето на Цацаров, решително се противопоставя на по-радикалните предложения за реформа с мотива, че те са скрит опит тя да бъде извадена от съдебната система.

В закона е разписано, че има възможност неправителственият сектор, висши учебни заведения, отделни личности, които да вземат отношение към кандидатурата на определено лице, което е номинирано за главен прокурор. Комисиите по професионална етика към прокурорската колегия и комисията за атестиране и конкурсите проверяват всички тези неща и излизат с доклади преде да започне изборът. Тези доклади се обсъждат и се внасят за обсъждане от колегията пред да започне самият избор. Октомври месец те трябва да бъдат публикувани и затова изборът ще бъде чак на 14 ноември”, обясни Магдалинчев.