Авиоремонтния завод „Авионамс“ в гр. Пловдив стана обект на публична продажба заради десетки милиони задължения на мажоритарния му собственик „Хедж Инвестмънт“ към КТБ.
Фирмата бушон на издирвания от Интерпол бивш банкер няма други активи и синдиците на банката пристъпиха към продажба на акциите й в „Авионамс“. През пролетта на тази година частен съдебен изпълнител обяви търг, на който се яви само Държавната консолидационна компания, която беше обявена за купувач на дружеството, след като плати 29 милиона лева.

Междувременно, основната чуждестранна офшорна фирма на банкера-беглец - EFV International Financial Ventures Ltd, през което са потъвали десетки милиони от парите на вложителите в КТБ, формално обжалва процедурата, в опит да запази актива под контрола на Василев, макар изобщо да не е участвала на търга. Офшорката е подала заявление за участие, но не е заплатила необходимия депозит, което юридически я лишава от правен интерес да обжалва по-нататъшната процедура. Интересите на фирмата на бившия банкер се защитават в България от известния енергиен лобист Костадин Сирлещов.

Но докато Софийски градски съд отдавна се е произнесъл, че претенциите на EFV International Financial Ventures Ltd (както и на длъжника „Хедж Инвестмънт“, който също формално оспорва продажбата) са неоснователни и държавата трябва да встъпи в правата си на собственик, вече няколко месеца съдия Ивайло Младенов от Софийски апелативен съд, пред когото ЕFV отнася спора, не постановява решение.  

Съдия Младенов нашумя покрай отвода, който си направи през 2015г. по делото за фалита на КТБ, с мотив че е заинтересован, тъй като е роднина на един от адвокатите по това дело. Настоящото забавяне на Младенов по казуса с „Авионамс“ всъщност не е прецедент, тъй като се оказва, че магистратът има доста произнасяния извън процесуалните срокове – някои дори с по 5-6 месеца забава. Според запознати обаче, в случая е твърде смущаваща близостта му с адвокат Мариана Брага, която от своя страна защитава интересите на Цветан Василев и Гриша Ганчев в „Петрол“.

Опитите на укриващият се в Сърбия фараон да пречи с подобни действия на синдиците на КТБ и на държавата, да попълнят масата на несъстоятелността на банката и да спасят колкото е възможно повече от активите, придобити с парите на вложителите, едва ли ще успеят, но е време и съдът да покаже, че не се влияе от зависимости, а решава делата в срок и според доказателствата.