Първият тур на местните избори донесе шокиращи успехи, неочаквани падения и поява на нови местни субекти из страната.

Като цяло ситуацията се оказа трудна за прогнозиране, а постфактум – и за анализиране. Ясно е обаче, че за разлика от последните няколко местни вота, сега гласуването донесе огромни изненади, пише в. Сега.

Палмата държи Несебър, където арестуваният за покупка на гласове кмет Николай Димитров бе преизбран за четвърти път. И от килията той успя да спечели почти 60% от гласовете. Забележителното е, че независимият Димитров не само победи кандидата на ГЕРБ Атанас Терзиев (35%), но и надви коалиция ГЕРБ – братя Диневи.

Партията на предприемачите “Море” дълго време подкрепяше Димитров, но този път сне доверието от него. С несебърската сага се родеe и тази в Септември – 70% и нов мандат взе Марин Рачев, обект на тежко разследване за корупция, арестуван, пуснат после под гаранция и със запорирано имущество за над 9 млн. лв. Рачев бе издигнат от ГЕРБ, НФСБ и ВМРО.

В аналите ще остане и резултатът в Доспат – ГЕРБ взе 83% във вота за общински съвет (ОбС), а заедно с това всичките 13 мандата в съвета. Малко преди изборите местното ДПС се разтърси от скандали. Исторически резултат, за който малко се шумеше вчера, има и в Каварна - Нина Ставрева от БСП, сочена за млада партийна надежда, остана трета. Балотажът там ще е между Йордан Стоянов (ГЕРБ, СДС) и Елена Балтаджиева (ВМРО).

Много рядко се случва действащ общински кмет, издигнат от една от двете големи партии, да не се добере до втори тур. И в областен град се случи суперсензация – в Ямбол, където бизнесменът Валентин Ревански спечели 40% от гласовете. С него на балотаж ще се яви Катя Георгиева от БСП.

Провалиха се и разжалваният от ГЕРБ настоящ кмет Георги Славов (13%) (независим кандидат) и Димитър Иванов, претендент на партията на Борисов (17%).

Ревански притежава радио 999, подпомагал е спорта. В последните години е свързан с две големи обществени изяви - радиото му подкрепи протестите на стопаните във връзка с чумата в Странджа, а и синът му оглавяваше протестите срещу евентуален бежански лагер в региона. Валентин Ревански е подкрепял и организирането на референдуми.

Именно с допитванията е свързана и издигналата го партия – “Пряка демокрация”. Формацията взе 30% във вота за ОбС, с по 10% повече от ГЕРБ и БСП – това е втората характеристика на изненадата в Ямбол.

Много рядко се случва толкова неизвестна партия, без позиции в местната власт, да направи мощен пробив в областен град. Партийни лилипути сътвориха своеобразни чудеса и в други градове. Бургаската партия “Средна европейска класа” стана трета сила в ОбС след ГЕРБ и БСП, изпреварвайки НФСБ, чиято столица е именно морският град.

В местния парламент на Видин втора сила е коалиция от СДС, НДСВ и други малки формации (кандидатът й Цветан Ценков е на кметски балотаж). Подобен десен съюз стана трети и в Шумен, изпреварвайки силната там ДПС. Лидер му е съветникът Добромир Драев, прочут с борбата срещу бакиите на местното ВиК. Има имидж на несистемен играч.

Непосредствено преди вота в града се случи продължителна водна авария, което според местни наблюдатели е причина за високия му резултат. И една малка позабравена партия извиси снага – “Новото време”. Тя е водещ фактор в Пазарджик, тъй като издигна с други формации емблематичния Тодор Попов.

Дългогодишният кмет ще е на балотаж в неделя срещу подкрепения от БСП бизнесмен Благо Солов.

“Новото време” направи фурор и в Бяла Слатина – кандидат-кметът Ценко Чоков не стигна втори тур, но ще е съветник, а партията се нареди като втора сила в ОбС след ГЕРБ. Жена му Цветелина Нелова пък е на балотаж в неделя в прочутото Галиче.

КЛЮМНАЛ ГЕРБ

В много общини ГЕРБ не цъфна, както се пее в любима песен на Цецка Цачева, а обратно – клюмна. Ключовото за екологията, втората кабинка и бизнес проектите Банско бе сдадено - Георги Икономов загуби. Кмет стана подкрепеният от БСП и “Воля” Иван Кадев.

В Созопол лидер преди балотажа е Тихомир Янакиев (БСП), ГЕРБ е трета в ОбС след социалистите и СДС на Панайот Рейзи. Огромни са проблемите на партията и в няколко областни града – Вяра Церовска в Перник има почти равни гласове със Станислав Владимиров от БСП; въпреки големите напъни Надежда Петкова изостава с 12% от Йордан Йорданов в Добрич; в Плевен също води досегашният кмет (Георг Спартански) срещу човека на ГЕРБ (Мирослав Петров).

СЛЕД СКАНДАЛИТЕ

Много малко са кандидат-кметовете и селищата, които не са били сюжет на скандали. Ето няколко любопитни резултата за имена и места, които са чести обекти на медийно внимание: В Трекляно, където имаше обвинения за изборен туризъм, за кмет бе преизбран Радко Петрунов (БСП); в Павел баня триумфира Иса Бесоолу от ДПС; в община Марица, на чиято територия е размирното Войводиново, бе преизбран Димитър Иванов (ГЕРБ); нов мандат ще има и за Румен Стоянов (БСП) в Калофер.