"Берн не бърза с парите за България и Румъния". Така е озаглавена статия във вестник “Базелер цайтунг”. В нея се посочва, че швейцарското правителство решило да отложи предвидената за двете страни помощ, предаде Дойче веле.
"Швейцарското правителство искаше да отпусне още тази година 257 милиона франка за Румъния и България. Сега обаче то е решило да си даде още време. Корупцията в България му дава повод за размисъл" пише още в подзаглавието вестник “Базелер цайтунг”. В самата статия се припомня за изгубените през ноември 220 милиона евро от Брюксел и че "заради слабата си администрация и правосъдие България не успя да покаже, че може да оползотворява коректно парите на ЕС."
Швейцария действа като ЕС
От статията в “Базелер цайтунг” става ясно, че депутатът от Сант Гален - Лукас Райман е поискал от швейцарското правителство да не изплаща парите на двете страни. В отговора на Берн се казва: "Ако в бъдеще Европейската комисия спре, зачеркне или дори си поиска обратно пари от еврофондовете, то тогава швейцарското правителство ще действа по аналогичен начин".
“Базелер цайтунг” обобщава: "И без това сътрудничеството между България и Швейцария е в преходна фаза. Проектите от времето, когато България все още не беше член на ЕС, са на практика приключили. Все още обаче не е взето окончателно решение за така наречения допълнителен принос на Швейцария към приетите през 2007 година в ЕС България и Румъния. Вярно, през юни швейцарското правителство реши да отпусне 76 милиона франка на България и 181 милиона на Румъния, ако разбира се, получи съгласието на парламента за това. Само че досега Берн не е представил на депутатите обявения за тази година проект за рамков кредит. 
Финансиране на проекти чак през 2010?
Това ще стане по всяка вероятност догодина, обещава швейцарското правителство. То, освен това, ще подготви споразумение с България и Румъния, в което ще за записани и последствията в случай, че се стигне до злоупотреби. Едва тогава ще се пристъпи към финансиране на конкретни проекти за помощ. Това, може би ще стане през 2010 година", отбелязва “Базелер цайтунг”.
Според цитирания от вестника депутат Лукас Райман за решението на правителството да отложи изплащането на милионите за България и Румъния има две версии. Добронамерената е, че Берн иска да си изясни отношението към двете страни след спрените от Европейската комисия пари за България. Злонамерената версия е, че правителството не иска да раздухва проблемите на България преди предвидения за осми февруари референдум за свободния достъп на българи и румънци до швейцарския пазар на труда.
Статията в “Базелер цайтунг” завършва с изявление на представител на швейцарското правителство, който отхвърля и двете версии на депутата Райман.
/БЛИЦ