В парламента продължават обсъжданията относно това дали правителството да започне преговори със САЩ за закупуване на бойни самолети F-16.

Преди малко лидерът на "Атака" Волен Сидеров излезе с няколко конкретни предложения към колегите си от Народното събрание. "Темата на обсъждане е дали да гласуваме да се започнат преговори, всичко друго е патос и емоции. Ще ви върна към прагматичността. Начело на САЩ стои един много добър президент който казва - "ще правим това, което е изгодно за САЩ". Начело на Русия стои един много добър президент, който казва - "ще правим това, което е изгодно за Русия". В Европа има малко такива лидери. Но нека да видим кое е най-изгодно за България. От 2006 г. правителството на САЩ използва в България четири военни бази безплатно. Най-богатата държава в света използва най-бедната държава в Европа. Това справедливо и оправдано ли е? За някой може да е, но за мен не е оправдано. Аз действам прагматично. Предлагам правителството да започне да преговаря не само със САЩ, а с всички държави, които могат да ни предложат нещо. С Швеция, въпреки че тя не е член на НАТО, с Италия, с Португалия, а също така и с Руската федерация, въпреки че не е в НАТО. Те могат да ни предложат също добри условия. Турция е в НАТО, но купува от Русия ракетни установки", каза Сидеров.

"Втора точка от моето предложение е в тези преговори да вземе участие представител на всяка една партия от Народното събрание. И следващото, което предлагам, е когато се преговаря специално със САЩ, да се вземе предвид, че от 2006 г. има  ползване на български военни бази. И ако се спрем на американската оферта, тези F-16 да ни бъдат предоставени безвъзмездно. Така ще кажем на избирателите ни, че сме спестили едни милиарди, които ще вложим в други цели. Приемем ли, то тогава правителството ще има козове, с които ще може да изисква. В България всички разбират от политика и футбол, сега вече и от самолети. Българският национален интерес изисква да изискваме максимално изгодните условия от всяка държава", заяви Сидеров.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!