Симеон Славчев, председател на ПП МИР, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Радио К2” коментира следните теми:

Какво казаха избирателите на изборите?

„Казаха ли избирателите на Борисов, което каза Путин на Байдън: “Бъдете здрав!“? Знаете иронията, която съдържаше?“, попита водещата Илиана Беновска. Симеон Славчев отговори: „Освен, че му казаха „Бъдете здрав“ му казаха също така „Карайте си джипката със здраве“!“.

Той продължи, че случилото се на парламентарните избори от една страна е било закономерно, но от друга е било и поредната подмяна, а не промяна. Станали сме свидетели на подмяна на вота на гражданите и ПП МИР има десетки доказателства за това. Гражданите за пореден път са били излъгани и в 45-то Народно събрание няма да се случи исканата промяна.

„Тоест Вие не атакувате само Борисов, а и всички, които се подвизават в 45-то Народно събрание, така ли?“, попита Беновска. Симеон Славчев отговори, че повечето формации в 45-то Народно събрание се заявяват като нови, но на практика има само една нова формация и това е ИТН. Всички останали партии и коалиции са стари. По-голямата част са управлявали заедно с Борисов по време на втория му кабинет.

Дори тези, които съвсем неправомерно и незаконно са си присвоили лозунга на протеста „мутри вън“, са съставени от партии, които са управлявали заедно с Борисов.

ИТН.

„Слави фаворит ли Ви е, имате ли надежди за него, може ли един бивш приятел на Бойко Борисов да поеме кормилото от него с чисти и уверени ръце?“, попита водещата Илиана Беновска. Симеон Славчев отговори, че Слави Трифонов също не е ново лице в общественополитическия живот. Той е на екран вече 25 години, участва активно в политическите процеси, тъй като е водил политическо публицистично предаване.

Председателят на МИР продължи, че Трифонов е бил с Иван Костов, след това се е обърнал срещу него, подкрепял е Меглена Кунева, след това се е обърнал срещу нея, подкрепял е също така Бойко Борисов и срещу него се е обърнал. Славчев заяви:

„Не виждам до момента последователни действия на Трифонов, силно се надявам, той все пак е втора политическа сила, да има мнение по въпросите и ежедневно да го казва гласно!“.

„Така е и ще Ви дам пример с Борисов, който не поиска да дойде след изборите при журналистите, които го чакахме пред централата на ГЕРБ, но през нощта застана до оградата, до джипката и до снега каза каквото имаше да каже, докато Слави не се показа!“, отбеляза водещата.

Симеон Славчев отговори, че наистина не може по този начин да се комуникира с българското общество и да се управлява самата държава. Всеки един политик трябва да поеме отговорност, след като е получил подкрепа от българските граждани и не може по този начин да се държи. Славчев бе категоричен:

„Силно се надявам ерата на „джипките“ и на „шоуто“ в политиката да свърши! Надявам се най-накрая да видим политики и идеи, нещо, което по време на предизборната кампания не видяхме!“.

Румен Радев.

Водещата пусна видео с изказване на Румен Радев при откриването на 45-то Народно събрание и обясни: „Сега ще пусна видео с изказване на вашия фаворит Румен Радев. Защо казвам, че е фаворит, защото вие май сте „скрита лимонка“, която се подготви на парламентарните избори, тренира, за да подкрепи президента Радев на идващите президентски избори!

Но да Ви съобщя нещо, което не знам дали знаете, Корнелия Нинова Ви надхитри, сега на заседание на НС на БСП първа точка е - Приемане на решение на НС на БСП за подкрепа на президентската двойка Румен Радев и Илияна Йотова за втори мандат. Надхитри ли ви Корнелия Нинова, изпревари ли ви?“, попита водещата Илиана Беновска.

Симеон Славчев отговори, че политиката не е за надхитряне и изпреварване, още повече, когато става дума за принципни позиции. Той продължи, че ПП МИР е подкрепила Румен Радев още в момента, когато той е излязъл и е обявил, че ще се кандидатира за втори мандат.

Славчев каза: „ПП МИР ясно и категорично е заявила, че Румен Радев трябва да получи втори мандат!“, с което завърши разговора си с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита“ по „Радио К2“.