Тези неща се правят с три цели. Първата е, за да се освободи място новата клиентела. На второ място, може да се предположи, че някои дейности, които се вършат от лица в администрацията, да бъдат аутсорснати, например счетоводни услуги. Третата цел е да бъде нахранена тълпата. Това заяви Димитър Манолов от КТ "Подкрепа" в студиото на сутрешния блок на NOVA.

Той зададе въпрос: „Как ще съкратим администрацията като се откриват нови министерства?“.

„Нека да кажем, че ако те съкратят с 30% от работещите в агенциите, те непременно трябва да ги закрият“, допълни Манолов.

Според Красимир Дачев съкращаването на държавната администрация е необходимо и не може да се отлага: „Чиновникът лимитира качеството на услугата. Премахването на гишето ще премахне корупцията. Намаляването на броя ще увеличи заплатата на останалите. Ще намалеят и лицензионните и разрешителни решими. Така се събират най-ефективно данъци и такси“.

По думите на Димитър Манолов не трябва да се мисли за обобщен образ за държавния служител: „За това, което говори г-н Дачев, и аз се подписвам под него. Има обаче хора, които работят на терен и те няма как да бъдат заменени“.

„Нали сте сигурен, е няма да изчезнат партийните синекури. Там се слагат едни удобни хора. Този разговор започва с вадене на списък на държавната администрация“, допълни синдикалистът.

Дачев беше категоричен, че за да бъде продуктът по-добър, трябва „да се махнат хора“.

„Една от целите е да бъде подменена партийната клиентела. Разказът винаги е бил такъв, какъвто е сега“, заяви Манолов.