Пореден куриоз в Реформаторския блок лъсна днес, след като раздираните от постоянни скандали десни партии не успяха да съставят правителство в рамките на настоящия парламент.

Представители на коалицията се срещнаха с президента Росен Плевнелиев и уж му върнаха неуспешния проучвателен мандат за съставяне на кабинет.

Оказа се обаче, че Румен Христов, Борислав Великов, Костадин Марков и Александър Христов от БЗНС уведомиха само устно държавния глава за неуспеха си.

Реформаторите не връчиха официален документ от името на парламентарната им група, защото такъв липсва, твърди Епицентър.бг. Това се видя и от всички камери, които показаха как Румен Христов не държи никаква папка в ръцете си.

Причината за отсъствието на писмено уведомление за неуспешен проучвателен мандат, както се изисква от Конституцията, е прозаична – десните не са успели да съберат необходимите 15 гласа за единна позиция. 

Мандатът на РБ се провали, защото искането на малките партии за ново правителство в рамките на настоящия парламент било подкрепено от едва 13 депутати от общо 23-членната ПГ на РБ. Разногласията им обаче били толкова големи, че те не изпълниха и конституционните си задължения да официализират писмено неуспеха си да сформират кабинет.

Ситуацията става още по-куриозна, тъй като се оказало, че по същия начин – без официално решение на коалицията, малките партии са получили и мандата за съставяне на правителство преди седмица.

Депутати коментираха, че действията на Реформаторския блок са противоконституционни. Освен това, за едноседмичната драма няма никакви официални документи в президентството.

„Вероятно има протокол от срещата ни с Плевнелиев, който е документирал нашия устен отказ от мандат“, коментира народният избраник Борислав Великов.