Драматичен скандал се разиграва в последните две седмици в служебното правителство, назначено от президента Румен Радев. Интересното е, че напрежението е възникнало между двама представители, свързани с БСП – служебния вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков и правосъдния министър проф. Янаки Стоилов. Това споделиха пред БЛИЦ сигурни източници, свързани с БСП-крилото на служебния кабинет.
 
Рашков, който от година и половина е съветник на президента,  настоятелно е искал от колегата си Стоилов, да внесе искане във Висшия съдебен съвет за образуване на дисциплинарно производство срещу главния прокурор Иван Гешев, което да доведе до последващото отстраняване на обвинител №1.

МВР-министърът аргументирал искането си с добре познатите политически мотиви, с които през последната година оставката на Гешев иска и бившият правосъден министър във втория кабинет на Бойко Борисов – Христо Иванов.

Янаки Стоилов, който, освен дългогодишен политик, е и преподавател на студентите от Юридическия факултет на Алма Матер обаче дал да се разбере, че не приема да бъде ползван като оръжие за задкулисни политико-икономически лобита, които от години правят неуспешни опити за овладяване на прокуратурата.
 
Проф. Стоилов обяснил също на колегата си Рашков, че няма никакви юридически основания, като министър на правосъдието, да сезира ВСС с искане за дисциплинарно производство срещу главния прокурор.

Стоилов бил категоричен, че подобно действие би било прецедент и ще доведе до ескалиране на напрежението между съдебната и изпълнителната власт. Правосъдният министър припомнил, че при встъпването си в длъжност изрично е декларирал, че няма да позволи да бъде ползван от различни лобита, за да институционализира техните интереси.
 
Освен Рашков, много недоволна от упорството на Янаки Стоилов се оказала и бившата червена депутатка Татяна Дончева, която сега се надява да влезе отново в Народното събрание, но от листите на „мутрите“.

Дончева, която е адвокат по няколко дела на прокуратурата срещу известни олигарси пред Специализирания наказателен съд дори се заканила след изборите да атакува в медиите проф. Стоилов, ако той не приеме ултиматума на Бойко Рашков да иска оставката на главния прокурор. Освен с натиск, Стоилов бил увещаван да промени позицията си и с обещание, че ще получи изгодно назначение след края на мандата на служебния кабинет.

Ако се съгласил да започне война срещу Гешев, проф. Стоилов щял да получи назначение в Конституционния съд при предстоящата ротация. Мандатът на конституционните съдии е цели девет години.
 
Оформилият се в последните месеци тандем между Бойко Рашков и Татяна Дончева имал сериозни планове за времето след предсрочните парламентарни избори на 11 юли.


Бившият следовател и бившият прокурор имали планове, освен да работят за отстраняването на Иван Гешев, да упражнят и влияние върху предстоящи ключови назначения в съдебната власт – изборът на нов председател на ВКС, изборът на нов главен съдебен инспектор и съдебни инспектори, а ако този ВСС изкара мандата си, то и на нови членове на кадровия орган от квотата на парламента.