С последните си изяви проваленият лидер на „Да, България“ Христо Иванов отчаяно се опитва да завлече в блатото и малкото останала неопетнена част от правосъдната система.

Поведението на Иванов прилича повече на участник в програма за лечение на зависимости от типа на „анонимните алкохолици“ отколкото на човек, на когото да се отделя дори и минимално обществено внимание, пише "Стандарт".

Изпаднал в абстиненция по пътя към политическото бунище Иванов гледа да омаже с катран всеки и всичко, сякаш за да не бъде напразна неговата несъстоятелна кариера на нещо като политик, нещо като лобист или по-скоро на дребен интригант, разпространяващ доноси и клевети и творящ противоконституционни промени в закони и дори в Конституцията.

Сега Христо Иванов има нова мишена. Каква изненада само - този път не е главният прокурор, каквото и да е името му. Този път е председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков. Всъщност Чолаков спорадично е обект на черна пропаганда в изданията на началника на Христо Иванов – медийният монополист Иво Прокопиев, та е ясно откъде всъщност идва атаката.

Времето на провеждането й също не е случайно подбрано. По две причини. Първата - съдия Георги Чолаков е председател на съдебния състав на ВАС, който трябва да се произнесе по жалбата на бившия депутат от ПП-ДБ Андрей Гюров срещу освобождаването му като подуправител на БНБ.

Гюров е човекът на Прокопиев в Националната банка, а според „домовата книга“, както е известен списъкът с длъжностите, от който може да бъде избиран служебен премиер от президента – то той би бил една от възможностите.

Стига да не е отстранен поради конфликт на интереси. Дали пък случайно Прокопиев през нападките на Христо Иванов по адрес на Георги Чолаков не пробва да осигури „правилно“ съдебно решение за Гюров и така президентът да може да назначи удобен за задкулисието служебен премиер?!

Втората причина, обуславяща атаката на Христо Иванов срещу Чолаков, е свързана с изтичането на мандата на председателя на ВАС, което ще се случи през ноември т.г. В тази ситуация Висшият съдебен съвет е редно да стартира процедура за избор на нов ръководител на административното правосъдие.

Това става възможно след решението на КС от миналия петък, с което „шестата поправка“ в частта за съдебната власт на основния закон бе обявена с внушително мнозинство за противоконституционна.

В тази връзка началниците на Иванов вече изготвиха противоконституционен проект за промяна на съдебния закон, с която се забранява на Висшия съдебен съвет да изпълнява едно от основните си, при това постановени в Конституцията правомощия – да избира ръководители на съдебната система.

С изцяло политически мотиви в петък в ранния следобед депутати, основно от „Продължаваме промяната“ и неколцина от „Да, България“, са внесли в деловодството на парламента абсурдното законово предложение.

Прави впечатление, че срамният за всеки уважаващ себе си юрист проект и мотивите към него не са подписани от знакови имена в групата на ПП-ДБ – лидера на „Демократи за силна България“ Атанас Атанасов, който е бивш прокурор, и Бойко Рашков, бивш директор на Националното следствие и избран, но не встъпил в длъжност като главен прокурор преди близо три десетилетия.

Изглежда, че логореята на Иванов и противоконституционните опити за тотален блокаж на съдебната система вече не срещат подкрепа дори сред редиците на ПП-ДБ, какво остава за останалите политически сили, в които все пак адекватността и юридическата култура все още надделяват. 

А що се отнася до опита в интервюто си за БТВ Христо Иванов да пробва да развие дежурната опорка за влиянието на Пеевски върху съдебната власт (в случая спрямо ръководителя на ВАС), то ефектът се оказа бумерангов. Не е Пеевски този, който се е срещал с главния прокурор и с председателя на ВКС по тъмно на „академичен терен“, а Христо Иванов – той е правил това, тайно, скрито и недопустимо за политик от страна в Европейския съюз.

Подобно влияние в цяла Европа би било повод за неговото отстраняване от политическия и публичен живот. И със сигурност това задкулисно лобиране на Иванов следва да бъде осъдено от европейските институции. То е точно причината у нас да няма борба с корупцията и осъдени за това висши политици и държавници.

Загрижен бил председателят на ДПС за професионалната кариера на Чолаков, твърди Иванов. Дори да се приеме, че това е така, то в това няма нищо нередно, тъкмо обратното. В целия Европейски съюз, а и в Съединените щати, на висши представители на държавата се гледа като на подходящи личности, които да заемат други важни позиции след изтичането на мандата им.

Проблем би имало, ако Иванов твърдеше, че Пеевски не е предлагал когото и да било за председател на ВАС, нещо, което никой няма съмнение, че проваленият бивш лидер на „Да, България“ е правил. При това не само за председател на ВАС, а и за главен прокурор, за членове на ВСС, главен съдебен инспектор, а и три години напред – за председател на Върховния касационен съд.

И имената са добре известни – Христо Иванов от поне година лансира за главен прокурор Йонко Грозев (доскоро съдия в ЕСПЧ), назначен именно след опорочен от Иванов като правосъден министър нагласен конкурс.

Андрей Янкулов, бивш заместник-министър на Иванов, е лансиран или за главен прокурор или за председател на Комисията за противодействие на корупцията. Атанаска Дишева, член на ВСС, която неотменно следва опорките на Христо Иванов, със сигурност е човекът, който задкулисието иска за председател на ВАС.

Сава Петров, Божидар Джамбазов – двама върховни прокурори, пък са лансирани за поста „заместник на главния прокурор“ пак от Христо Иванов и това е публична тайна в юридическите среди. Но иначе Иванов пробва да пръска с катран Пеевски и всеки друг неудобен за олигарсите и техните адвокати висши магистрати. 

Ако се чудите защо Иванов не атакува Галина Захарова, то това е по причина, че съдия №1 чинно и обвита в медиен комфорт обслужва интересите на задкулисието. Иванов дори си позволява да намесва имената на трети лица в плетеницата от интриги. След като за всички е ясно, че неговите напъни за съдебна реформа се спускат от кантората, обслужваща интересите на Иво Прокопиев. 

И когато говори за адвокати и влиянието им над съдебната система, най-добре е Христо Иванов да говори за това, че учредител на „Да, България“ е адвокат Георги Атанасов, който защитаваше Прокопиев по делата му за вдигнатите към днешна дата запори на над 200 млн. лв., за които КПКОНПИ твърдеше, че са с неустановен произход.

Дали Христо Иванов ще признае, че фаворитката му за бъдещ председател на ВАС – Атанаска Дишева, е омъжена за адвокат Генадий Дишев, който пък неуспешно се пробва като кандидат за депутат от „Да, България“ през 2017 г.

С опорките на „Капитал“ и Съюза на съдиите в България Иванов атакува Георги Чолаков и му приписа вина за грандиозния провал на политически зависимите съдии от съсловната организация. Преди две години нито един от кандидатите на ССБ не успя да получи подкрепата на съдиите при прекия им избор на представители във ВСС.

Смесен съдебен състав от върховни съдии от ВАС и ВКС отхвърлиха жалбите на ССБ-ейци, които с бламирането от съдийската общност получиха красноречивата оценка за собствената си несъстоятелност. На практика се оказа, че парадиращите да представляват цялото съдийско съсловие трудно събират гласовете на 10% от магистратите. 

Зависимостите на Иванов, демонстрирани чрез атаката срещу Георги Чолаков, със сигурност са събудили недоволство сред бизнеса у нас. При това в средите на чуждестранните инвеститори, които от години подкрепят административното правосъдие заради неговата прецизност, бързина и ефективност. Няма съмнение, че това се дължи единствено на обстоятелството, че досега наемниците на „Капитал“ не смееха да газят с лобистките си законови изменения в територията на административните съдилища.

Признанието за това, че административното правосъдие у нас е на изключително високо ниво идва директно от Брюксел, който всяка година извършва независим анализ и прави специално информационно табло.

Така че проблемът на Иванов занапред не е нито Чолаков, нито ВСС, още по-малко правната уредба у нас, а чуждестранните инвеститори, които има за какво да са бесни на слугата на Прокопиев. Със сигурност представляващите инвестиции за милиарди търговски камари няма да позволят омазания с до последния косъм на брадата си Христо Иванов да нанесе щети и върху последния останал остров на стабилност в съдебната власт – административните съдилища и тяхната съдебна практика.