„За съжаление аз се провалих по тази пътека, затова и напуснах оперативната политика и си подадох оставка, понесох си отговорността. Няма съмнение, че има за какво да нося отговорност, но въпросът е каква е алтернативата“. Това каза пред bTV председателят на „Да, България“ в оставка Христо Иванов относно съдебната реформа, която Конституционният съд отмени. 

Иванов каза, че се е срещал с и.д. главен прокурор Борислав Сарафов около пет пъти, за да обсъждат реформи в прокуратурата. 

„Срещахме се на неутрална територия в една академична институция, защото целта беше да проведем разговор и да потърсим възможност да бъде убедена прокуратурата да подкрепи визия за своето реформиране.

В началото Сарафов даваше доста смели обещания и заявки, че иска да бъде реформатор и да променя нещата, в момента това е забравено. Това, че нашите сили на статуквото избраха да продължават постарому, ще се окаже огромна глупост, но цената ще я платим всички“, разказа той и допълни, че такива разговори не са водени с Иван Гешев.

По думите му, след като Конституционният съд отмени голяма част от поправките, свързани със съдебната реформа, следва въпросът каква е алтернативата.

„Да не говорим с никого и да пишем бомбастични статуси във Фейсбук не е достатъчно. В момента в Народното събрание има депутати от ДПС, които биха подкрепили определени действия по ограничаването на влиянието на Делян Пеевски върху различни елементи на политическата система.

Разумно е това да бъде използвано като възможност да бъдат прокарани конкретни мерки, които да ограничат неговото влияние. Ако пропуснем възможността да ограничим лостове за влияние, ще направим огромна глупост“, каза Христо Иванов.

По думите му единствената разлика между Ахмед Доган и Делян Пеевски е, че Доган е по-старата генерация на същата тенденция.