Фалшив проектобюджет за 2022 г. получили в Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

Това се разбира от писмо на комисията, изпратено до премиера, до председателя на НС, до финансовия министър и до председателите на бюджетната и правната комисия в Народното събрание (НС).

В писмото се посочва, че изпратеният от министерство на финансите с изх. N. 91-00-32/21.01.2022 г. в КПКОНПИ проектобюджет за 2022 г. съдържа 17 параграфа в преходни и заключителни разпоредби а, внесеният от Министерски съвет в деловодството на Народното събрание проектобюджет има 106 параграфа в същата част - преходни и заключителни разпоредби.

“В обобщение може да се направи извод, че проектът за бюджет на Република България за 2022 г., предоставен за съгласуване на КПКОНПИ, не е същият, като внесения в Народното събрание”, посочва в писмото си председателя на комисията Сотир Цацаров.

Цацаров за приетата му оставка: Политическа заря!

Той предупреждава, че чрез внасянето на “частта от закон, въвеждащ съществени изменения в редица нормативни актове които нямат връзка с предмета му на регулиране, без да е съгласуван с КПКОНПИ е нарушен чл.32, ал.6 от Устройствения правилник на МС. Посочено е, че е възпрепятствана проверката за корупционен риск.

От писмото се разбира, че на КПКОНПИ са спестени параграфите от преходни и заключителни разпоредби, с които се отменя и Глава 13 от Закона за съдебната власт, която урежда статута на съдиите по вписвания. Също така се предвиждат структурни реформи, свързани със създаване на Държавна агенция по вписванията към Министерски съвет.

В прочистения вариант за КПКОНПИ липсва параграф 70, в който е разписано. че Министерството на правосъдието замества Министерството на финансите по договорите, свързани с процесуално представителство и правни съвети по международни арбитражни дела и дела пpeд чуждестранни юрисдикции.

От антикорупционната комисия предупреждават премиера, финансовия министър и останалите адресати на писмото, че не е извършена съгласувателна процедура по отношения на корупционния риск за 89 параграфа, който комисията не е получила.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!