Освободените членове на Съвета на директорите на ДКК изпратиха отворено писмо до медиите, което отразява личната им позиция. Припомняме, че както БЛИЦ писа по-рано служебният министър на икономиката Даниела Везиева потвърди, че има решение на принципала за освобождаване на тримата членове на Съвета на директорите на Държавната консолидационна компания (ДКК).
 
Ето какво се казва в позицията на освободените Рая Каназирева, Радостин Вазов и Диляна Софиянска:

Искаме да ви благодарим за активното отразяване на темата относно нередностите в управлението на ДКК, за които съветът на директорите информира обществеността и компетентните органи.
 
За ваша информация, в петък (3.12) следобед в ДКК е входирано писмо от адвоката, с когото Ваня Караганева еднолично е договаряла възлагане на ключови дела (на две от които вече са се явили негови представители) и по които дружеството е страна, и когото е упълномощила за воденето им. В него той се отказва от този ангажимент за процесуално представителство и изрично иска пълномощията му да бъдат оттеглени.

С цел изясняване на текущата ситуация, в петък, 3.12, свикахме ново извънредно заседание на съвета на директорите за 9 декември, с цел да установим как Ваня Караганева ще организира защитата на интереса на дружеството и косвено на държавата по дела за десетки милиони лева, съответно на кого и при какви условия е възложена защитата по тях, като се има предвид, че г-жа Караганева изрично е оттеглила пълномощията на доскорошния адвокат по всички тези дела.
 
В резултат на тази инициатива и осветляването на десетките нередности, извършени от Ваня Караганева, днес получихме от служебния министър на икономиката протокол за освобождаването ни. 
 
Видно от протокола, на наше място не се назначават нови лица, което остава дружеството без легитимен орган на управление. Този акт не само лишава от легитимност решенията, които в момента се взимат в ДКК, но и създава впечатление за опит да се заглушат поставените проблеми и нередности.
 
Апелираме да проследите дали ще бъдат спазени правилата и процедурите по назначаване на нови членове на СД на ДКК, установени в Закона за публичните предприятия, както и да следите всички казуси, свързани с непрозрачните еднолични действия на изпълнителния директор и нередностите, които осветлихме.
 
 
С уважение:
 
Рая Каназирева
Радостин Вазов
Диляна Софиянска