Със скандали и спорове започна деня в парламента, още в началото на заседанието.

Надежда Йорданов от ПП-ДБ излезе с процедура, че гласуването на точката за участието на гражданите в решенията в държавните власти и местното самоуправление, и е приета незаконосъобразно, заради разминавания в дните и сроковете за предложение. Тя поиска точката да отпадне.

Това бе първа точка от дневния ред за четвъртък. Павела Митова от ИТН, които са вносители на предложението обаче бързо взе думата след нея.

"Това че сте решили гражданите да нямат думата и да не участвате в пряката демокрация - нас не ни интересува. 

Г-н Стоев толкова явно толкова  се е притеснил, че може гражданите да имат думата, че е извадил календар за да смята работните дни", посочи Митова. 

В крайна сметка се стигна до гласуване дали точката да отпадне, но предложението на ПП-ДБ бе отхвърлено с мнозинство.

Промените на първо четене в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление са предложени от ПГ на „Има такъв народ“.

Авторите предлагат минимално необходимият брой подписи за предложение за произвеждане на референдуми да е определен в закона не в твърдо число, както е сега за национален референдум – 200 хиляди или 400 хиляди граждани с избирателни права, а като съотношение на същата база.

"Този закон е важен да се върне доверието на гражданите в политическата система, ние ще предложим промени, за да го подобрим", коментираха от "Възраждане".

На трибуната отново се появи Надежда Йорданова.

"Въпросът за това как да засилим гражданското участие е от изключително значение. Съгласна съм, че настоящият закон има дефицитите. Но дали предложеното решение е най-добро? Падането на праг на допустимост за референдумите - ще доведе до обратен ефект", посочи тя, като даде за пример Брекзит.

"55 процента от британците вече смятат този референдум за грешка. Информационната кампания преди гласуването беше изпълнена с лъжливи твърдения от руски профили в социалните мрежи. Според експертен доклад Русия е вложила милиони евро в тази кампания в социалните мрежи", добави Йорданова.

"Откакто вашата коалиция съществува - постоянно говорите за демокрация и върховенство на закона. Но се борите срещу най-ярката форма на демокрация. Вие плашите и обяснявате неща, които не са факт - вашата партия.

В пряк текст се обяснява, че българския народ е неграмотен и некомпетентен.

Молдова ще има референдум за ЕС - те по-умни ли са от нас? Но хората ще кажат своя глас", обяви Цончо Ганев от "Възраждане".

Станислав Балабанов от ИТН също отговори на Йорданова:

"Когато има желание има и начин. Според вас сте много десни и демократични, а правите всичко да отложите пряката демокрация. Това е битка на българското общество в продължение на 8 години. Парламентът смазваше тези опити, с различни хватки".

"Референдумът е силно оръжие, но трябва да е добре калибрирано, за да не се обърне към самия гражданин", каза Йорданова.

Звезделина Каравелова, "Възраждане": "Обществото иска референдуми. Само заради вас, ПП-ДБ, които се биете по гърдите че сте демократи, но сте само такива по време на кампания, изборната активност е скандално малка. И два милиона българи да се подпишат за референдум, ще намерите начин да осуетите провеждането му".

Станислав Балабанов: "Пет пъти подред се опитвам да съберем кворум в комисията, ПП-ДБ не присъстват в залата и я провалят. Това е арогантно към всички български граждани". 

Божидар Божанов, ПП-ДБ: "Смятам, че трябва да положим усилия да го подобрим този закон, а не да го превръщаме в предизборна кампания". 

Тошко Йорданов, ИТН: "Точно от вашата група да говорите за кампания, не ви ли е срам?

Скапахте българските закони, сега пищите за тях.

Имаме достатъчно време да приемем закон дори и с ваши поправки. В момента се чудите как да отложите. Девет месеца се пипахте с ГЕРБ, за каквото се сетихте да се пипате, сега решихте да оправяте корупция".

Петър Петров, "Възраждане": "ПП-ДБ винаги ме учудват с лицемерието си. Нали уж трябва да слушаме Венецианската комисия, че референдумът трябва да е по-лесен от избори? Създаването на тези лесни условия съответства да бъде подкрепено".

"Тази тема трябва да се обсъжда с максимално ниво на консенсус парламента, но не всяка промяна води до добро. После да не се чудим как да оправим кашата. 7 пъти не можем да направим правителство. 7 пъти не можем да сформираме представително управление, вие искате от 2-ри в 8-ми клас да минем", обяви Тома Биков от ГЕРБ.

"Г-н Биков, говорите откровени глупости. По вашите думи парламентът е нелегитимен, защото няма редовно правителство. Но приехте куп закони, дайте да ги отменим тогава", посочи Тошко Йорданов.

Депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков обвини "Възраждане" и ИТН, че си правят предизборна кампания с референдума, сравнявайки го с падането на монархията през 1946 г.

"Божанков, много си жалък", отговори Балабанов.

В крайна сметка промените на първо четене в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление не бяха приети.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!