Кметът на Пловдив Славчо Атанасов призова прокуратурата да провери всички имотни сделки в града от началото на мандата му през октомври 2007 г. досега., предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в Пловдив.
Атанасов отхвърля тиражирано днес твърдение, че общинската администрация не работи коректно с институциите в официално изявление до медиите. „Призовавам прокуратурата да направи абсолютно пълни проверки на всички имотни сделки в моя мандат, които се извършват с имущество общинска собственост. Законът много мъдро е предвидил разпореждането с общински имоти да става по два начина. Единият е чрез търг, другият чрез конкурс. На всеки юрист е ясно, че тръжната форма не винаги е най-добър начин да се защитят интересите на гражданите на Пловдив. Защото на търг печели този, който даде най-много пари и след това този човек много трудно може да бъде задължен например да построи това, което Община Пловдив изисква. Не случайно законът е предвидил и конкурсното начало“, се казва в изявлението на пловдивския кмет.
Атанасов уточнява, че още преди две седмици е изпратил писма до апелативна прокуратура, до полицията, до омбудсмана на Пловдив и до три пловдивски вестника, с които е искал тези институции да определят свои представители в комисиите, които осъществяват конкурсните начала. Включването на медиите в комисиите ще е гаранция за гражданския контрол върху работата им, коментира кметът. Той подчертава, че за целесъобразността на сделките се грижат общинските съветници, председателят на Общинския съвет и кметът на града, а органът, който управлява града, е Общинският съвет и кметът на Пловдив. /БЛИЦ